STATUS ZETI ČUVA DPS U PODGORICI: Vlada podržala predlog o formiranju nove opštine u glavnom gradu uoči lokalnih izbora

V. KADIĆ

11. 06. 2022. u 06:45

VLADA Crne Gore je dala pozitivno mišljenje na predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji čime je predloženo da Zeta dobije status samostalne opštine i to uoči predstojećih lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar.

СТАТУС ЗЕТИ ЧУВА ДПС У ПОДГОРИЦИ: Влада подржала предлог о формирању нове општине у главном граду уочи локалних избора

Foto V. K.

Već na startu pojavila su se oprečna mišljenja, a ministar pravde Mirko Kovač (SNP) ocenio je da Vlada ne sme dati mišljenje na nešto što je suprotno zakonu o teritorijalnoj organizaciji.

- Potrebno je uraditi studiju izvodljivosti, a sporan je i naziv. Menjanjem imena Golubovci u Zeta, mislim da ulazimo u jednu opasnu zonu i biću protiv ovog mišljenja - kazao je Kovač, dok je njegov kolega, ministar finansija Aleksandar Damjanović (SNP) rekao da bi Zeta status opštine trebalo da dobije od 1. januara naredne godine.

- Uklonili bismo jednu političku tenziju. Zli jezici kažu da ovo ima veze sa izborima u oktobru u Podgorici. Ne verujem u to. Da ne bi neko pomislio da se ide u tom pravcu, nakon izbora i elaborata, mislim da nema prepreka da od 1. januara dobijemo još jednu opštinu - poručio je Damjanović.

Da davanje Zeti status opštine ima političku dimenziju tvrdi jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, koji smatra da se sve čini kako bi aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS) dobio još jedan mandat.

- Predlog zakona koji je inicirao DPS, a nažalost ga potpisali URA I SNP protivan je interesima građana Zete i u stvari je ponuda za formiranje jedne obezglavljene opštine koja će zavisiti od milostinje egalizacionog fonda i buduće vlade - izjavio je Knežević, dodajući da mu nije jasno kako je ministar javne uprave Maraš Dukaj mogao da predloži ministrima da se prihvati jedan, kako tvrdi, protivustavan i protivzakonit predlog jer je baziran na političkoj kalkulaciji.

Foto: "Novosti"

On tvrdi da je bila obaveza i poslanika DPS, SNP i URA da uz predložene izmene dostave i studiju o izvodljivosti ili studiju o održivosti te buduće opštine Zeta.

- Zašto je nisu dostavili, to je poznato čitavoj Crnoj Gori, a posebno građanima Zete, jer po toj studiji ona ne bi mogla da izdržava samu sebe i ostalo bi joj oko sto hiljada evra kada se uporede primici i gubici. To dalje znači da po ovom predlogu nije obuhvaćeno onih devet hiljada hektara koje su oduzeti Zeti kada je 1957. ukinuta zetska opština, a to dalje znači da ovim predlogom Zeti ne bi pripali ni industrijska zona, ni KAP na Ćemovoskom polju, ni deo "Plantaža", naravno ni Aerodrom, ni nacionalni park Skadarsko jezero, ni koncesije na Moraču - naglasio je Knežević.

U međuvremenu oglasio se i Maraš Dukaj tvrdeći da radi svoj posao po Ustavu i zakonu.

GRANICE

DEMOKRATSKI front će amandmanski delovati kako bi se jasno odredilo koje su to granice između Zete i Podgorice, Zete i Malesije, Zete i Bara i Zete i Cetinja.

- I da li te granice zadovoljavaju osnovni egzistencijalni uslov, a to je da ta opština bude održiva - ističe Knežević.

POLITIČKI OBRAČUN SA ZEĆANIMA

MILAN Knežević smatra da se u ovom slučaju radi o klasičnom političkom obračunu sa građanima Zete.

- Stvarna je namera da se opoziciono raspoloženje građana Zete ne pretvori u pobedu lokalnih izbora u Podgorici, jer je razlika između DPS, DF i Demokrata u avgustu 2020. bila nekoliko hiljada glasova - kaže Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri