PLANTAŽE KANABISA SAMO NIČU: Policija Crne Gore otkriva zasade marihuane dok se čeka odgovor institucija

I. D. S. - B. D.

16. 08. 2022. u 07:55

DOK je legalizacija marihuane aktuelizovana tokom leta kroz aktivnosti nevladinog sektora, a konkretnim predlozima poslanika kroz izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti čeka izjašnjenje crnogorskog parlamenta, policija otkriva ilegalne zasade i improvizovane laboratorije.

ПЛАНТАЖЕ КАНАБИСА САМО НИЧУ: Полиција Црне Горе открива засаде марихуане док се чека одговор институција

Foto MUP

Kod Skadarskog jezera pronađena je plantaža marihuane. Uhapšeni su S. M. (51) i R. S. (50) koji su radili na zasadima biljaka, po nalogu Višeg državnog tužilaštva. Oduzete su 323 stabljike ove biljke. Ovo je u poslednjih deset dana treća ilegalna plantaža koju je policija pronašla. Prošle sedmice otkriveni su zasadi u okolini Bara i Nikšića.

Otkriveni zasadi marihuane, kako navodi izvor "Novosti", se iseku, i šalju na veštačenje u Forenzički centar.

- Policijski službenici Centra bezbednosti Nikšić su tokom jula i za sedam dana avgusta, aktivnostima na suzbijanju zloupotrebe narkotika, procesuirali 12 osoba zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga - istakli su iz Uprave policije.

Andrija Popović, Foto PR centar

I dok se policija bori da suzbije ilegalno tržište, u Crnoj Gori uskoro bi marihuana mogla da se dobija na recept, s obzirom na to da je u skupštinsku proceduru ušao pedlog izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Poslanik Liberalne partije Andrija Popović predao je u skupštinsku proceduru predlog Izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje podrazumevaju legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe.

Međutim, onkološki hirurg Vladimir Dobričanin izričito je protiv legalizacije marihuane u medicinske svrhe. Tvrdi da niti jedna naučna studija ne potvrđuje da kanabis pomaže u lečenju, te da više pozitivnih efekata ima čak i vitamin C.

- Stav po ovom pitanju već su, u susret mogućoj izmeni zakona kojim se kanabis odobrava u medicini, zauzela udruženja onkologa, psihijatara i neurologa. Svi su protiv. Ovakva inicijativa može biti veoma opasna, za Crnu Goru bi to bio kraj - kazao je Dobričanin za "Novosti".

Kako ističe, iza izmena zakona stoji samo želja za profitom, dok ni u tragovima nema namere da se donese dobrobit pacijentima. 

Vladimir Dobričanin, Foto "Jutjub"

EKONOMSKE PREDNOSTI UZGAJANjA

NVO Legalizuj.me, koja godinama pokušava da marihuanu ugura u legalne tokove, osim zdravstvenih benefita, ističe i ekonomske.

- Pospešili bismo poljoprivredu, oni koji žele da uzgajaju bi morali da se registruju. Za one koji ne žele da prodaju, predviđena je mogućnost da uzgajaju do četiri biljke po domaćinstvu. Kanabis bi mogli da kupuju samo punoletni i isključivo u kanabis klubovima - kaže Nikola Banović iz NVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri