TEMELJNI UGOVOR SLAMKA SPASA ZA PREMIJERA: Sudbinu manjinske vlade Dritana Abazovića rešavaće poslanici u parlamentu 19. avgusta

V. KADIĆ

10. 08. 2022. u 07:15

IAKO je pobednička većina na parlamentarnim izborima 2020. nezadovoljna radom manjinske vlade, potpisivanje Temeljnog ugovora SPC sa državom Crnom Gorom jedina je slamka za koju se hvata premijer Dritan Abazović.

ТЕМЕЉНИ УГОВОР СЛАМКА СПАСА ЗА ПРЕМИЈЕРА: Судбину мањинске владе Дритана Абазовића решаваће посланици у парламенту 19.  августа

Foto V. Kadić

Da li će njegov kabinet preživeti 19. avgust? Predsednik Vlade je ranije izjavio da stavljanje parafa na dokument sa SPC predstavlja dobar put za postizanje parlamentarnog konsenzusa oko pitanja koja su važna za evropske integracije. Svega šest sati nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, Skupštini Crne Gore podnet je zahtev za glasanje o nepoverenju manjinskoj vladi.

Jedan od lidera DF Milan Knežević ponovio je juče da je taj politički savez uputio premijeru Abazoviću i predsedniku SNP Vladimiru Jokoviću ponudu da resetuju odnose parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. i da zajedno sa strankama manjinskih naroda formiraju vladu ograničenog mandata koja bi pripremila i organizovala parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore u jednom danu.

- Ako im ovaj naš predlog nije prihvatljiv, onda je sasvim logično formiranje tzv. prelazne vlade, koju bi činili svi akteri parlamentarnog života i koja bi se obavezala da sa dve trećine izglasa izbor članova sudskog saveta, sudija ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca, ali i da izglasa i izborno zakonodavstvo i definiše sveopšte izbore u jednom danu. Naravno, u opticaju je i skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje parlamentarnih izbora, ali mi se u ovom trenutku čini da, izuzev DF-a, niko drugi nije spreman za izbore u tako kratkom roku - poručio je Knežević.

Iz SNP ocenjuju da svako ko glasa za pad aktuelne vlade taj je protiv Temeljnog ugovora, podsetivši da su partije koje čine bivšu parlamentarnu većinu kao jedan od ciljeva imale potpisivanje ovog sporazuma. U tom "timu" su i Demokrate kritičari manjinske vlade, koji su posebno ogorčeni "skidanjem kadrova" po dubini u državnim ustanovama I firmama.

Derivat legitimne većine

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je Abazovićeva vlada "politički i institucionalni derivat legitimne parlamentarne većine utvrđene na izborima 30. avgusta 2020."

- Taj legitimitet im nije poklonjen. Dali su im ga građani Crne Gore svojom slobodnom voljom. Zato smo svi dužni da to poštujemo. Kao što bi, na primer, divlji, samoproglašeni, kvinsliški autoritet, nelegitimnu podgoričku skupštinu, da je sreće, svi trebalo da preziremo jer je u trenutku njenog avetanja Crna Gora imala svoj ustav, svog kralja, svoj parlament i svoju vladu - napisao je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)