NEMA IZBORA U OKTOBRU: Ustavni sud Crne Gore osporio odluku o istovremenom glasanju u Podgorici i 13 opština

V.KADIĆ

29. 07. 2022. u 07:30

PRAVA konfuzija zavladala je u pravnom sistemu Crne Gore nakon što je Ustavni sud doneo odluku o ukidanju dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da lokalni izbori u Podgorici i 13 opština budu raspisani istog dana - 23. oktobra.

НЕМА ИЗБОРА У ОКТОБРУ: Уставни суд Црне Горе оспорио одлуку о истовременом гласању у Подгорици и 13 општина

Foto: D. Milovanović

Sud je ocenio da je odlaganje izbora koji je trebalo da se održe u junu i julu neustavno. Međutim, otvoreno je mnogo pitanja na koje u ovom trenutku ni pravnici, a ni političari nemaju precizan odgovor - kad će biti raspisani novi izbori, da li se sve vraća na početak i postoji li mogućnost da se oni objedine na proleće sa predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima.

Sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković je nakon sednice kazao da je ukidanjem zakona nastala pravna praznina, jer sud nije dao potrebna objašnjenja.

- Ostala je dilema i oko rokova za izborne radnje, odnosno za finansiranje partija u kampanji, što je vezano za trošenje budžeta. Na ova i neka druga vrlo važna pitanja sud nije dao odgovor. Svih četvoro sudija glasalo je za tu odluku, uključujući mene i kolegu Milorada Gogića, koji smo izdvojili mišljenja smatrajući da je ona nepotrebna i necelovito doneta sa zakašnjenjem, zbog čega su nastupile mnoge štetne posledice koje će biti vrlo teško otkloniti - upozorio je Iličković.

Predlog za ocenu ustavnosti tog akta podnelo je 15 poslanika Demokratskog fronta, uz inicijative nevladinog sektora - Centra za demokratsku tranzijciju i Akcije za socijalnu pravdu.

Poslanici su u Skupštini dva puta usvajali ove izmene zakona, najpre 5. maja, ali ih je predsednik države Milo Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje. Samo četiri dana kasnije, u parlamentu su ponovo usvojene dopune Zakona o lokalnoj samoupravi i taj je zakon Đukanović parafirao. Tako je predsednik izbore koji su bili zakazani za jun u Podgorici, opštini u okviru glavnog gada - Golubovcima, kao i u Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama. Šavniku, Danilovgradu, Baru, Bijelom Polju, Kolašinu i Žabljaku, Tivtu i Budvi odložio za 23. oktobar.

- Ovom odlukom vraćene su stvari u ustavne okvire, ali zbog kašnjenja Ustavnog suda i donošenja neustavnog zakona napravljene su štete koje se ne mogu popraviti. Ne možemo vratiti vreme unazad, a kako će dalje ići - videćemo, kazala je za "Novosti" poslanica DF-a Simonida Kordić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)