STRADALO JE VIŠE OD 600 LJUDI: Da li je genocid kada ljudske zveri uživaju u ubijanju - Velika pod Čakorom danas se seća nečuvenog pogroma

M. SEKULOVIĆ

28. 07. 2022. u 08:28

POGROM pravoslavnog življa u potčakorskom selu Velika, u opštini Plav, konačno bi trebalo da bude nazvan pravim imenom, onako kako su potomci veličkih žrtava odavno tražili - genocidom.

СТРАДАЛО ЈЕ ВИШЕ ОД 600 ЉУДИ: Да ли је геноцид када људске звери уживају у убијању - Велика под Чакором данас се сећа нечувеног погрома

Foto: Tim za utvrđivanje istine o genocidu u Velici

Poslanici Demokratske Crne Gore podneli su tamošnjoj Skupštini "Predlog rezolucije o genocidu u Pivi i Velici" koji se napokon našao pred poslanicima. Sudbina ovog dokumenta, na koji su Veličani čekali decenijama, znaće se u narednih nekoliko dana, kada se bude glasalo o predlogu rezolucije.

Inače, i pre 20 meseci poslanici DF podneli su Skupštini predlog o usvajanju rezolucije o genocidu u Velici, koja nije ni stigla do poslanika od "prečih" tema.

- U genocidu koji su 28. jula 1944. godine u Velici, u opštini Plav, u operaciji "Draufgenger" počinili pripadnici nacističkih SS divizija "Princ Eugen" i "Skenderbeg", potpomognuti vulnetarima i balistima iz Rugove, albanskom milicijom iz Plava i Gusinja, njih oko 1.000, i muslimanskom milicijom sa područja Bihora, uglavnom iz Petnjice i okoline, na zverski način je za par sati umoreno 585 žena, dece i staraca!

Ovo je za "Novosti" ekskluzivno saopštio šef Tima za utvrđivanje istine o genocidu u Velici Ljubiša Paunović, koji ističe da se za još 130 osoba prikupljaju podaci da li su umoreni tog 28. jula, ili dan ranije, odnosno kasnije.

UBIJALI NEROĐENU DECU

Kako je utvrdio Tim za utvrđivanje istine o genocidu, ubijeno je 347 osoba ženskog pola, od čega devet žena u poodmakloj trudnoći, a iskopavanjima kostiju nakon rata, utvrđeno je da je jedna od njih nosila blizance. Umorena su 164 muškarca, a za osam žrtava nedostaju podaci o polu.

- Svirepo su, bacanjem uvis i dočekivanjem na bajonete, vešanjem na šljive i odsecanjem udova, paljenjem u kućama ubijena 23 deteta do godinu dana starosti - priča Paunović, ističući da 48 umorene dece nije navršilo pet godina života, a na najbestijalnije načine još 58 njih uzrasta do 10 godina!
Dece do 15 godina likvidirano je 34! Nacisti su likvidirali i 23 momčića do 18 godina, a nešto starijih, onih do 20 godina, ubijeno je 21. Ubijani su i oni od 70 godina, njih čak 30, ali i oni stariji, njih 14 starina do 80 leta. Nisu bila pošteđena ni četiri starca od 90 godina.

Paunović kaže da je iz Velike u pogromu stradala 521 osoba, a iz Metohije još 36 Veličana, koji su spas od balista potražili u zavičaju...

- Ne znamo, zasada, da li ih je bilo više. Nećemo da manipulišemo brojkama. Interesuje nas istina - kaže Paunović, čiji je tim formiran po blagoslovu sadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

- Ovo je bio sveti zadatak, da se raspoloživi spisak žrtava u svakom bratstvu proveri i dopuni kako bi se sačinio što je moguće precizniji spisak veličkih velikomučenika. Ukršteni su podaci i imena sa svih dosadašnjih spiskova žrtava, koji su bili dostupni članovima tima, kao i izjave koje su svedoci dali - kažu iz Tima, koji je kao izvor koristio brojne arhive u regionu, Izraelu i još nekim zemljama Evrope,ali i dokumenta 21. SS divizije "Skenderbeg" i brojnu literaturu...

Članovi tima pribavili su i oko 350 fotografija koje svedoče o pogromu u Velici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!