HERCEGNOVSKE SPASOVDANSKE SVEČANOSTI: Liturgija i litija - za napredak grada i ljudi (FOTO)

V. V.

02. 06. 2022. u 21:34

OBELEŽAVANjE slave hercegnovskog sabornog hrama Sv. Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio mitropolit Crnogorsko-primorski Joanikije sa lokalnim sveštenstvom.

ХЕРЦЕГНОВСКЕ СПАСОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ: Литургија и литија - за напредак града и људи (ФОТО)

Foto: V.V.

Posle večernje službe nastavljeno je tradicionalnom litijom, od crkve Svetog Spasa do Preobraženjskog hrama u Igalu. Litija se kretala delom Njegoševe ulice, potom uz obalu, Šetalištem, pa kroz Igalo. U dugoj povorci je uz sveštenstvo, predstavnike lokalne uprave, hercegnovskih crkvenih opština, brojne meštane bilo i gostiju. Ispred hrama Sv. Preobraženja priređen je prigodan dečiji program, čule su se besede domaćina i gostiju, a potom se litija vtratila prema Toploj.

Mitropolit Joanikije, u besedi nakon liturgije, podsetio je da nas vera obavezuje da živimo po postulatima hrišćanstva, da stvaramo, radimo, posebno da ljubimo jedni druge, da uvek napredujemo i nikad ne posustanemo.

- Premda znamo da je ljudska priroda slaba, sklona padu i lutanju, znamo da je isto tako sklona da se vrati sa svih svojih zastranjenja. Da se vrati kao bludni sin u naručje Oca svoga, naveo je mitropolit Joanikije.

Protojerej stavrofor Protojerej Radomir Nikčević, u ime sveštenstva, hercegnovskog gradonačelnika Stevana Katića, uprave i svih stanovnika i posetilaca herceg Novog zahvalio je mitropolitu što je prisustvom uveličao svečanost.

- Ovo je velika svetinja, a to se vidi, dragi vladiko i po Vašim dolascima, jer volite da služite u namoljenim svetinjama, mi to znamo. Znamo i da ste svoje monaške dane počeli u manastiru Savina i to je razlog zbog koga volite Herceg Novi, potsetio je protojerej stavrofor Radomir Nikčević.

Arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je i učestvovao u litiji  i predsednik hercegnovske Opštine Stevan Katić sa saradnicima.

Praznovanje Spasovdana, lepa hercegnovska tradicija tokom godina je povremeno prekidana, ali je uvek i obnavljana – pa i to pokazuje suštinu ovog praznika i kako se uz veru, ljubav i nadu poštuje prošlost, bogatijom čini sadašnjost, a za budućnost zajednički želi dobro i napredak gradu i svim ljudima dobre volje!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)