POČELI DANI SVETOG JOVANA VLADIMIRA: Humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi

B. DABIĆ

28. 05. 2022. u 17:16

DANI Svetog Jovana Vladimira danas su počeli humanitarnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi u kripti Sabornog hrama u Baru.

ПОЧЕЛИ ДАНИ СВЕТОГ ЈОВАНА ВЛАДИМИРА: Хуманитарна акција добровољног давања крви

foto: B. Dabić

Akciju dobrovoljnog davanja  organizovalo je  Društva dobrvoljnih davalaca krvi Sveti Jovan Vladimir- Bar. Od svog nastanka 2020. godine Društvo je obezbedilo preko 200 jedinica krvi za sve u potrebi.

Dani Svetog Jovana Vladimira u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i Crkvene opštine Bar trajaće do 4. juna.

U nedelju  biće upriličena Sveta Liturgija na ostacima manastira Prečista Krajinska u Ostrosu, sa početkom u 9 časova. Polazak je zakazan za 7 sati, ispred Sabornog hrama.

U utorak, 31. maja, biće organizovan Turnir u malom fudbalu, u Balonu „Bombonjera“ pored OŠ Meksiko. Sveta Liturgija na ostacima hrama iz VI veka („barski trikonhos“) na Topolici, održaće se 1.juna sa početkom u 8 sati.

foto: B. Dabić

Pravoslavni vernici obeležavaju Spasovdan, 2.juna. Sveta Litugrija u četvrtak  biće služena od 9 časova, u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, dok će istog dana, od 20 sati na platou ispred hrama biti organizovan događaj pod nazivom „Jedinstvo crkve“, posvećeno jubileju 100 godina vaspostavljanja jedinstva Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve.

Tim povodom, govoriće jerej Aleksandar Lekić, starešina crkve Svete Trojice u Budvi i prof. dr Dalibor Petrović, profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči.

Pravoslavni vernici 3. juna slave Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu.

Sveta Liturgija na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu biće upriličena od 9 sati, dok će u večernjem terminu od 20 časova na platou ispred hrama biti priređen program pod nazivom „Sumrak i vaskrsenje Lovćena“.

- Veče je posvećeno Njegošu i Lovćenskoj kapeli povodom 50 godina od njenog rušenja - najavljuju organizatori.Tom prilikom, govoriće mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i prof. dr Milo Lompar.

Za kraj Dana Svetog Jovana Vladimira, 4. juna biće održana Sveta arhijerejska Liturgija, od 9 sati, dok će svečana litija ulicama Bara početi u 19 časova.

BONUS VIDEO:

KNEŽEVIĆ U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Ko će nama doći na primorje ovog leta?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)