FESTIVAL DRAMSKOG STVARALAŠTVA ZA DECU "FESTIĆKO 2022" Manifestacija je okupila 17 javnih i privatnih predškolskih ustanova

V. KADIĆ

16. 05. 2022. u 09:13

PODGORIČKA Javna predškolska ustanova ,,Đina Vrbica" bila je od 13. do 15. maja sjajan organizator prvog Festivala dramskog stvaralaštva za decu javnih i privatnih predškolskih ustanova - ,,Festićko 2022”, uz suorganizaciju poznatg dečjeg zabavljača, pesnika, pisca i glumca Radojice Stankovića – Šante Pante.

ФЕСТИВАЛ ДРАМСКОГ СТВАРАЛАШТВА ЗА ДЕЦУ ФЕСТИЋКО 2022 Манифестација је окупила 17 јавних и приватних предшколских установа

FOTO: V. K.

Manifestacija je okupila 17 javnih i privatnih predškolskih ustanova iz gotovo svih krajeva Crne Gore.

Publici se predstavilo 18 pozorišnih trupa uz preko 500 učesnika! Po oceni žirija najbolja predstava je „;Miš“ JPU „Ljubica Popović „ iz Podgorice, drugo mesto pripalo je predstavi „Zemlja čudesa“, nikšićkog vrtića „Dragan Kovačević“ a treće darovitim Cetinjanima sa predstavom „Tri međeda“ iz vrtića „Zagorka Ivanović.

Iz ove ustanove je Ana Jovović dobila nagradu za najbolji scenski pokret na festivalu dok su najlepši kostimi viđeni u predstavi „Maša“ privatne predškolske ustanove Internacional Kindergen,takođe iz Podgorice. Najbolja režirana predstava je „Planeta Zemlja je u našim rukama“ vrtića „Eko bajka“ iz Pljevalja. Epitet najboljeg glumca poneo je Bogdan Radulović iz podgoričkog vrtića „Ljubica Popović“, dok je najbolja glumica devojčica Vukica Obadović iz JPU „Naša radost“ iz Herceg Novog.

FOTO: V. K.

Najbolju scenogafiju su pripremili Nikšićani iz JPU „Dragan Kovačević“. Za ukupni utisak nagradu je ponela predstava „Naši galetani“ iz vrtića „Naša radost“ (Herceg Novi). Prvoplasirana nagrada publike pripala je JPU „Đina Vrbica“ iz Podgorice, drugo mesto je rezervisano za predstavu „Neki novi gusari“ Dečjeg vrtića iz Plava i  treće Cetinjanima za predstavu „Tri međeda“.

Nagrada za scenski izraz  pripala je dečaku Tariku Beškoviću iz Plava, a za izražene naratorske  sposobnosti  Staši Bulatović iz podgoričkog vrtića „Đina Vrbica“.

Direktorica Javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“ i direktorka festivala  Bojana Razić kazala je da su svi učesnici festivala –pobednici i da su nagrade usmerene na širenje veza predškolskih ustanova u Crnoj Gori.

Predsednica žirija, poznata glumica Jelica Vukčević, kazala je da su svi učesnici festivala pobednici i da je bilo vraški teško izabrati najbolje među najboljima. Odala je priznanje domaćinu "Festićka" na odličnoj organizaciji kao i vaspitačima koji su uložili ogroman trud da deca zablistaju na ovom takmičenju.

Festivalu je prisustvovao i princ Nikola Petrović Njegoš predsednik Fondacije „Petrović Njegoš“:

- Bravo svima! Živelo pozorište, živela kultura i sve što nas spaja - kazao je princ.

Suorganizator festivala i član žirija Radojica Stanković odao je zahvalnost domaćinima što su se potrudili da festival prođe u najboljem redu.

- Nije bilo lako izabrati najbolje među izuzetnom konkurencijom.Videli smo mnoštvo sjajnih predstava, glumačkih nastupa, fantastičnih scenografija. Siguran sam da će neko od ovih mališana u budućnosti uploviti u glumačke vode. Učinićemo sve da u godinama koje dolaze ovu manifestaciju oplemenimo novim sadržajima kako bismo ojačali takmičarski duh i na površinu izneli kvalitet. Budućnost Crne Gore leži u ovim bistrim i prelepim glavicama - kaže Šanta Panta.

BONUS VIDEO:

POSLEDICE ŽESTOKIH BORBI: Pogledajte kako izgleda razoreni grad Popasnaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest