ĐUKANOVIĆ SEJE MRŽNJU: Milo napada SPC, Srbiju i Rusiju, ali ne otkriva ima li kraja njegovoj tiraniji

V. K.

17. 03. 2022. u 22:04

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović u intervju za Radio Crne Gore sa žaljenjem je konstatovao je da se još nije odustalo od potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.

ЂУКАНОВИЋ СЕЈЕ МРЖЊУ: Мило напада СПЦ, Србију и Русију, али не открива има ли краја његовој тиранији

Foto: EPA

- Ugovor nije nikakav imperativ SNP-a, to je interes svake odgovorne vlasti uključujući i DPS, kao raniju vlast. Samo je imperativ da taj ugovor mora biti u skladu sa ustavno-pravnim sistemom Crne Gore, a ne u skladu sa mitomanskim interpretacijama istorije od strane čelnika SPC kako njima pripadaju neka posebna prava. Ne pripadaju im nikakva posebna prava, istakao je Đukanović, verujući da države neće potpisati ugovore "o kakvim mašta SPC".

Đukanović se dotakao i popisa stanovništva. 

- To je zakonska obaveza. Zakon o popisu treba da definiše sve uključujući i tačan datum njegovog održavanja. Tu priliku smo propustili prošle godine jer se popisi održavaju svake desete godine. Ta prilika se propustila zbog potpuno jedne nezdrave atmosfere u kojoj su srbijanski mediji govorili o najvažnijem nacionalnom interesu Srbije da bude akter popisa u Crnoj Gori. Zakon o popisu koji je usvojila ova Vlada treba dopuniti jer nisu sadržani svi neophodni elementi.

O sednici Vlade na kojoj je bilo incidenata, Milo Đukanović je kazao da je ona nastavila da urušava međunarodni ugled Crne Gore.

Ponovio je  da nema nikakve odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Odnosa nema iz razloga koji su svima razumljivi, uključujući Aleksandra Vučića. Ne znam o čemu bi trebalo da razgovaramo nakon onog što je Srbija u poslednje dve godine radila protiv Crne Gore. Ne znam o čemu da pričamo ako ne o tome šta su visoki srpski zvaničnici pričali o Crnoj Gori, legitimnosti srpskog sveta o prirodnoj pripadnosti tom srpskom svetu - rekao je Đukanović, dodajući da je uvek spreman da razgovara sa svima, ali ti razgovori mogu doći tek nakon što kako kaže, dobije jasno deklarisanu nameru da se bezuslovno poštuje crnogorska nezavisnost, nacionalni, državni, kulturni i verski identitet.

- Srpski svet je samo drugi naziv za Veliku Srbiju. To je replika ruskog sveta koji je lansiran nakon raspada Sovjetskog saveza - tvrdi on.

Đukanović je naveo da je Zapadni Balkan uvek bio interesantan ruskim interesima, za odmeravanje snage sa zapadom.

- Ne verujem da je Rusija strateški zainteresovana za Crnu Goru, nego da je imala potrebu da pošalje poruku EU i NATO-u da se ne mogu širiti na Zapadni Balkan bez njihove saglasnosti. Rusija je verovala da će smenom državnog rukovodstva putem državnog udara osujetiti plan Crne Gore da uđe u NATO. Mi smo se odbranili tada, iako Rusija u toj operaciji nije bila sama. Platforma za realizaciju tih ruskih planova bila je država Srbija - rekao je Đukanović, koji je potom  kazao da je 2020. zloupotrebljen "poslednji adut ruskog hibridnog rata - Srpska pravoslavna crkva (SPC)".

- SPC je, kao što danas čitamo u rezoluciji Evropskog parlamenta, produžena ruka Ruske pravoslavne crkve, koja je instrument ruske osvajačke politike u Evropi. Moskovski patrijarh Kiril je opravdao rusku agresiju u Ukrajini, a mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nedavnim izjavama prizivao neku vrstu nevolje i u Crnoj Gori.

Komentarišući ukidanje presude, kojom je 13 optuženih za izmišljeni pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora, Đukanović je kazao da su postupci pred Višim sudom i Apelacionim sudom bili pod pritiskom plaćenih interesa sa strane, ali nije izneo dokaze za svoje tvrdnje.

- Ne ulazeći u vrednosi stav oba suđenja, volio bih da kažem da su sudovi odoleli tom pritisku, ali plašim se da nisu - rekao je crnogorski predsednik.

Kad će kraj tiranije?

Na pitanje da li će se povući iz politike, Đukanović je rekao da će to učiniti kada za to dođe vreme, vodeći računa o tome šta su interesi Crne Gore i DPS-a.

- Kad će za to doći vreme, procenjivaću sam i sa ljudima sa kojima sam preuzeo odgovornost za budućnost partije koju predvodim, i sa ljudima do čijeg mišljenja držim. Prirodno gledam na važnost promena u partiji i u državi. Generalno mislim da sve najbolje što sam mogao da dam i DPS-u i Crnoj Gori sam manje-više dao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda