DF ĆE GLASATI ZA DRITANOVU SMENU: DPS ne može biti faktor odlučivanja

V. K.

22. 01. 2022. u 16:41

POSLANICI DF će podržati inicijativu da u skupštinsku proceduru bude uvrštena tačka dnevnog reda vezano za razrešenje potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i glasaće za Abazovićevu smenu.

ДФ ЋЕ ГЛАСАТИ ЗА ДРИТАНОВУ СМЕНУ: ДПС не може бити фактор одлучивања

Foto Tanjug

- Verujemo da će to predstavljati korak u dobrom pravcu za prevazilaženje duboke krize u Crnoj Gori koja se najbolje registrovala u sukobima u samoj vladi Zdravka Krivokapića i poprimila zastrašujuće razmere. Taj sukob u tzv. ekspertskoj vladi ne sme da određuje ili da utiče na dogovor parlamentarne većine - saopšteno je danas iz tog političkog saveza.

- Proces vraćanja Crne Gore sebi i sprečavanje da ova zemlja postane kolonija i banana država treba da bude najvažnija tema našeg političkog života.

- Ova vlada je oduzela pravo građanima da slobodno opredeljuju svoju budućnost, jer se predala i potčinila raznim centrima koji se nalaze izvan Crne Gore. Sa takvom praksom i ponašanjem treba što pre prekinuti i vratiti pravo narodnim predstavnicima, da slobodno i bez tog štetnog uticaja, odlučuju o svim pitanjima i izazovima - poručuju iz DF-a.

Izlazak iz političke krize može se postići poštenim i održivim dogovorom samo unutar parlamentarne većine.

- DPS ne može biti uključen u bilo koji proces i ne sme se dozvoliti da ta partija više ostvari bilo kakav uticaj na izvršnu vlast, jer bi to bilo protiv volje naroda od 30. avgusta 2020. Neprihvatljivo je da DPS više bude bilo kakav faktor odlučivanja, a sigurni smo i što se tiče većinske Crne Gore da bi to  bilo neodrživo - navodi se iz DF-a.

- Takođe, ocenjujemo da teške reči koje se danima razmenjuju između predsednika i potpredsednika Vlade samo dokazuju da se eksperimenti i odstupanje od demokratskih principa završavaju urušavanjem takvih trošnih konstrukcija. Parlamentarna većina ima obavezu da pronađe izlaz iz ove teške situacije, jer nas na to upravo obavezuju oni koji su nas glasali. Takvu volju i visoku političku odgovornost registrujemo i kod subjekata parlamentarne većine s kojima smo otpočeli razgovore - zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO.

POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI: Protest građana Nikšića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ODLOŽENA SEDNICA O VEZAMA LAZOVIĆA I KRIMINALACA! Poslanici DPS-a nisu došli - klanovi jači od države?