MANJINSKA VLADA UZ MILOV BLAGOSLOV: Nova bura na političkoj sceni Crne Gore, na pomolu izigravanje izborne volje građana

V. KADIĆ

19. 01. 2022. u 07:00

AKO se u prekrajanje izborne volje građana uključi predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović, onda se čini da vlada Zdravka Krivokapića broji svoje poslednje dane.

МАЊИНСКА ВЛАДА УЗ МИЛОВ БЛАГОСЛОВ: Нова бура на политичкој сцени Црне Горе, на помолу изигравање изборне воље грађана

Foto Vlada.me

Naime, manjinska vlada koju je pre dva dana predložila koalicija "Crno na bijelo" (četiri poslanika), članica parlamentarne većine, formiraće se pod uslovom da Dritan Abazović i njegovo društvo dobiju podršku u parlamentu od Demokratske partije socijalista (30 poslanika), Bošnjačke stranke (3), SDP i Albanske koalicije "Jedinstvo" (3), te samostalnog poslanika Gencija Nimanbegua, što će činiti potrebnu većinu od 41 poslanika. Čeka se i odluka SNP-a članice Memoranduma o saradnji, iz takođe, parlamentarne većine.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić smatra da iza Krivokapića i Abazovića stoji isti naredbodavac.

- Zdravko Krivokapić, slušajući nalogodavce sa strane, kako u kadrovskim rešenjima, tako i u vođenju spoljne politike, prosto gura srpski narod u Crnoj Gori od onog obećanja kojeg smo dali onima koji su nas glasali na prethodnim izborima, a to je da će prvi posao ove vlade biti popravljanje odnosa sa Srbijom i građanje najbolje moguće saradnje sa Beogradom - kazao je Mandić. - Krivokapić je, vodeći politiku, koju mu je očigledno neko kreirao izvan onih krugova koji su ga glasali, pokvario te odnose, kao što je pokvario odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Nije želeo da potpiše Temeljni ugovor.

U utorak je URA pojasnila ciljeve manjinske vlade navodeći deblokadu institucija, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, sekularno i multietničko društvo, stabilizacija odnosa sa susedima, potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Na sve ovo reagovali su iz Demokratske Crne Gore pozivom URA da odluči "da li je za evropsku ili za Branovu Crnu Goru."

A jedan od lidera Demokratskog fronta, koji bi ostao izvan vlade, Nebojša Medojević je naveo da "loši ljudi ne mogu napraviti ništa dobro za narod i državu. Oni koji su nas izdali i nisu trebali da budu u DF".

Tenzije u državi su ponovo podignute. Oni koji su kroz litije doveli do pada režima Mila Đukanovića sada strahuju da bi se kroz drugačiju formu, iz senke, on mogao vratiti. Sa druge strane, opozicija pozdravlja inicijativu koalicije "Crno na bijelo" ocenjujući da je konačno došlo vreme za raščišćavanje političke situacije u Crnoj Gori. Očekuju pad vlade Zdravka Krivokapića na vanrednoj sednici parlamenta u februaru.

Istog dana kada je koalicija "Crno na bijelo" saopštila svoje ciljeve usledili su prvi protesti u Pljevljima i Beranama na kojima su građani poručili da su spremni da odbrane izbornu volju od 30. avgusta 2020. godine.

JOKOVIĆU "DIRIGENTSKA PALICA"?

U brojnim nagađanjima sastava buduće Vlade jedna od varijanti jeste da lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković postane premijer manjinske vlade, dok bi mesto šefa diplomatije pripalo Dritanu Abazoviću. Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrivao bi aktuelni minister Sergej Sekulović, dok bi ministarstvo odbrane vodio Filip Adžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba