U MANJINSKOJ VLADI ZA FRONT I DPS NEMA MESTA: Koalicija "Crno na bijelo" ponudila parlamentu crne Gore rešenje oko krize vlasti

V. KADIĆ

17. 01. 2022. u 22:16

KOALICIJA "Crno na bijelo", jedna od tri pobedničke liste na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, kao rešenje izlaska iz duboke krize vlasti danas je ponudila stvaranje manjinske vlade.

У МАЊИНСКОЈ ВЛАДИ ЗА ФРОНТ И ДПС НЕМА МЕСТА: Коалиција Црно на бијело понудила парламенту црне Горе решење око кризе власти

Foto Vlada CG

To je saopštio aktuelni vicepremijer u Vladi Zdravka Krivokapića i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović poručujući da će ponuda biti dostavljena 81 poslaniku crnogorskog parlamenta. Kategoričan je da u eventualnoj manjinskoj vladi ne može biti mesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

Dritan Abazović, Foto Tanjug

- Navijam da nas podrže DPS i DF! Bilo bi fenomenalno da nas podrže, ali nisam siguran da je to realno. Nemam ništa protiv Demokrata i Demosa po pitanju učešća u manjinskoj vladi. Nismo razgovarali o premijeru jer je ta priča još daleko - kazao je Abazović novinarima, dodajući da ako se on bude pitao, u novoj vladi biće mesta i za neke ministre iz aktuelne vlade.

- Želimo da u Skupštini konsenzus bude što širi i na nivou najmanje 49 poslanika. DPS se neće vratiti na vlast, a naš je cilj da se odblokira put ka Evropskoj uniji. Međunarodni partneri traže stabilnost. Podsećam, strani partneri niti stvaraju, niti ruše Vladu Crne Gore.

- Ako neko ima rešenje koje je održivo, tu smo da ga čujemo - nastavio je Abazović, navodeći da je njihov koncept manjinske vlade jasan.

- Ako niko nema svoj predlog, a ne želi da podrži manjinsku vladu, što se nas tiče neka vlada funkcioniše do 2024. godine. Izbori su i dalje otvorena opcija. Ako svoje ideje ne možemo ostvariti iz vlasti, nije problem da odemo i za njih se borimo iz opozicije.

Abazović je rekao da bi voleo da manjinsku vladu podrži SNP, ističući kako je u minulom periodu najviše komunicirao sa liderom te stranke Vladimirom Jokovićem. Govoreći o tome ko može, a ko ne može u manjinsku vladu, poručuje da bi prioritet imali potpisnici Memoranduma.

Predsednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević, članice koalicije "Crno na bijelo", rekao je da su na pragu stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja.

- U Skupštini je prisutna konfuzija, antagonizam i neproduktivnost. Taj parlamennt podržava izvršnu vlast u rasponu od jednog do 15 poslanika, što je za savremenu demokratiju neprihvatljiva teza i sa tim ne možemo dalje da funkcionišemo - kazao je Pavićević.

MILO DEO PROCESA

PRAVA Crna Gora smatra da je nakon saopštenja koalicije "Crno na bijelo" jasno da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović deo procesa memorandumskog rušenja aktuelne vlade, kako bi se vratio na političku scenu, što je, kako navodi u reagovanju, javno verifikovano stavom Abazovića da mu je za formiranje takozvane manjinske vlade prihvatljiva podrška DPS-a.

DF: POŠTOVANjE VOLjE NARODA

REAGUJUĆI na ponudu koalicije "Crno na bijelo", iz Demokratskog fronta su poručili da njima nije prioritet rušenje aktuelne vlade, već izbor nove, koja će "biti oslobođena svih slabosti sadašnje".

- Pitanje izbora nove vlade je demokratsko pitanje. Zato je svaka odluka u vezi sa tim stvar poštovanja volje naroda i uvažavanja one većine građana koja je bila za smenu DPS-a i promenu prethodne vlasti - navodi se u saopštenju DF-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)