DRITAN DAO BESU DPS-u: URA nudi i Milu da im podrži manjinsku Vladu! Odgovor do kraja nedelje, obavešten i Krivokapić

M.O.

17. 01. 2022. u 15:06

LIDER Građanskog pokreta URA i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da koalicija Crno na bijelo nudi stvaranje manjinske vlade, što je, kako je istakao, jedno od mogućih rešenja krize vlasti.

ДРИТАН ДАО БЕСУ ДПС-у: УРА нуди и Милу да им подржи мањинску Владу! Одговор до краја недеље, обавештен и Кривокапић

Foto: Facebook/Demokratski front

Predsednik GP URA je poručio da je na sinjošnjoj partijskoj sednici jednoglasno usvojen predlog od Manjinskoj Vladi.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Abazović je kazao da navija da Manjinsku Vladu podrže i DPS i DF.

“Ja sam to već nudio DF-u. Bilo bi idealno da ovaj koncept podrže i DPS i DF, međutim, koliko je realno, ne znamo.”, kazao je Abazović

Ako se on bude pitao, kako je rekao, u novoj vladi bilo bi mesta za neke ministre iz aktuelne vlade.

"Naš koncept je jasan - hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nisam siguran", naglasio je Abazović.

Do kraja nedelje će se znati da li ideja ima podršku.

"Mislim da će do kraja sedmice reći svi jasni stav, na osnovu čega cemo zaključiti da li ideja ima podršku", rekao je Abazović.

Moguće opcije

Abazović je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da nema ništa ni protiv Demokrata ni Demosa.

"Što se tiče opozicije, tu je malo situacija drugačija, ne mogu sad da nacrtam kako bi ta vlada izgledala", rekao je on.

Što se nas tiče neka vlada funkcioniše do 2024.

"Ako niko nema svoj predlog, a ne želi da podrži manjinsku vladu, što se nas tiče neka vlada funkcioniše do 2024. godine", poručio je Abazović.

DPS se ne vraća

Abazović je ponovio i da se DPS neće vratiti na vlast, te da je cilj ovog njihovog predloga da se odblokira put ka Evropskoj uniji, jer međunarodni partneri traže stabilnost, koju bi trebalo da postignu unutrašnje snage u zemlji.

"Sada smo došli u situaciju da kada treba da odblokiramo evropski put, izaberemo vrhovnog državnog tužioca, stvaramo pravnu državu, mi ne znamo da li imamo 41 poslanika, a kamoli više", istakao je.

Tvrdi i da strani partneri niti stvaraju, niti ruše Vladu Crne Gore.

Obavešten i Krivokapić, odnosi korektni

Nisu, kaže Abazović, razmišljali o premijeru manjinske vlade, jer je prvo neophodno da dobiju podršku za taj predlog.

O svemu je obavestio jutros i premijera Zdravka Krivokapića, navodeći da nastavljaju da imaju korektne odnose. Ne oseća, kako je rekao, da ima neku posebnu moralnu obavezu prema bilo kome.

Abazović je na konferenciji koalicije Crno na bijelo saopštio i da je Vlada Crne Gore na čelu sa Zdravkom Krivokapićem uradila i neke dobre stvari, podsećajući da je URA maksimalno podržavala izvršnu vlast i bili najjači stub na koji se vlada oslanja.

Nalaze rešenje

Abazović smatra da nude model za koji smatraju da je moguće rešenje.

"Mi nudimo da mi stvorimo manjinsku vladu, da je podrže svi, ponuđena će biti 81 poslaniku u parlamentu, sa željom da konsenzus bude što širi i da bude na nivou najmanje 49 poslanika", rekao je on.

Cilj ovog predloga je, kaže, da se odblokira put ka Evropskoj uniji.

"Ako neko ima rešenje koje je održivo, tu smo da ga čujemo", rekao je Abazović, navodeći da je njihov koncept jasan.

Navijam da nas podrži i DPS

Ističe i da izbori ostaju kao otvorena opcija, te da se mandat vrati građanima. Ako svoje ideje ne mogu ostvariti iz vlasti, kako je rekao, nije problem ni da odu i za njih se bore iz opozicije.

Bilo bi sjajno da nas podrže DPS i DF, ali...

Govoreći o tome ko može, a ko ne u manjinsku vladu, Abazović je rekao da bi prioritet imali potpisnici Memoranduma: "Logično je da za DPS i DF ne bi bilo mesta u manjinskoj vladi", rekao je on.

"Navijam da nas podrže DPS i DF. To sam i tražio od DF-a. Bilo bi fenomenalno da nas podrže DPS i DF", rekao je Abazović, navodeći da nije siguran da je to realno.

Rekao je i da nema ništa protiv Demokrata i Demosa po pitanju učešća u manjinskoj vladi: "Skup partija centra bi bilo dobro da pronađe minimalni zajednički jezik".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati