ZA SMENU MINISTARA GLASAO I DEO VLASTI: Za čistku u prosveti bili i SNP, Jelušić (URA) i Lekić (Demos)

I. D. Stojadinović

29. 12. 2021. u 19:50

POSLANICI su podržali inicijative za smenu tri ministra - poljoprivrede Aleksandara Stijovića, prosvete Vesne Bratić i vanjskih poslova Đorđa Radulovića, ali i povećanje minimalne zarade na 450 evra, vraćanje naknada majkama troje i više dece, nove članove tužilačkog saveta.

ЗА СМЕНУ МИНИСТАРА ГЛАСАО И ДЕО ВЛАСТИ: За чистку у просвети били и СНП, Јелушић (УРА) и Лекић (Демос)

Foto skupština.me

Za interpelaciju Bratićeve je glasala opozicija, SNP, Božena Jelušić (URA) i Miodrag Lekić (Demos). DF je glasao za smenu Stiovića i Radulovića zajedno sa DPS. To je izazvalo reagovanje poslanika Miloša Konatara (URA).

- Upravo smo svedočili zajedničkom glasanju poslanika DPS i DF. Želim da pohvalim taj korak. Nadam se da više nećemo postavljati pitanje ko sa kim glasa već ko o čemu glasa - poručio je Konatar.

Odgovor DF uputio je Slaven Radunović, poručujući da je "GP URA prvi počeo".

- Vi ste ti koji su počeli, vi ste ti koji su rušili sve dogovore jedan za drugim. Da vi niste tako postupali, ne bismo ni mi danas ovako glasali. Pošto mi ne pretimo praznom puškom, ministri koji ne zaslužuju da budu ministri dobijaju negativnu ocenu. Vrlo brzo će se to možda odnositi na čitavu Vladu - kazao je Radunović.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je ranije da neće potpisati interpelacije o smenama ministara, ukoliko budu usvojene u parlamentu, te da je pokretač te inicijative partija koja je radila protiv interesa građana.

- Meni nije obavezujuće da njihove predloge prihvatim - rekao je Krivokapić.

Skupština je usvojila predloge i za članove Tužilačkog saveta, te su izabrani Siniša Gazivoda, Borivoje Đukanović, Miloš Vuksanović i Filip Jovović, kao i Stevo Muk koji je predložen od strane predstavnika NVO.

Foto skupština.me

Na jučerašnjoj sednici većinom glasova usvojen je i predlog da se sa dužnosti predsednika Saveta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama razreši Sreten Radonjić, ali i član tog Saveta Bojan Obrenović, na čije mesto većinom glasova će doći Milan Radović.

Između ostalog, poslanici su podržali Zakon za obeštećenje majki troje i više dece kojima je bivša vlada ukinula naknade, usvojene su izmene Krivičnog zakona koje predviđaju strože kazne za silovatelje i pedofile, Zakon o medicinski potpognutoj oplodnji koji podrazumeva olakšice i bolje uslove u borbi za potomstvo. Takođe, usvojene su izmene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o porezu na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letelica, Zakona o osiguranju, Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti".

JOŠ 625 MILIONA EVRA ZADUŽENjA?

PRE izjašnjavanja poslanika o budžetu za narednu godinu Odbor za ekonomiju razmatrao je Vladine amandmane koje su prekjuče podneli. Naime, kako nije prošao Vladin predlog Zakona o akcizama, a usvojen je predlog kojim se ugostiteljima smanjije PDV, što je dovelo do 33 miliona evra manje prihoda, Vlada je uoči glasanja o budžetu podnela amandmane kojima uvećava tekuću budžetsku rezervu za 45 miliona i zadužuje se još 70 miliona evra. Takođe, amandmanima je predviđeno umanjenje od tri do 20 odsto pozicije - službena putovanja, konsultantske usluge, reprezentacija, gorivo, energija... Vlada je planirala da se zaduži 555 miliona evra za 12 projekata u narednoj godini, dok će sa dodatnih 70 miliona, ukupno zaduženje u narednoj godini iznositi 625 miliona evra.

RADNICIMA PUNIJI DžEPOVI

ZAHVALjUJUĆI glasovima 50 poslanika juče su usvojene izmene i dopune Zakona o radu kojima se minimalna zarada od januara povećava na 450 evra. Tim povodom predsednik Skupštine Aleksan Bečić uputio je čestitke svim radnicima u Crnoj Gori. Demokratski front povukao je amandman kojim su predložili da se minimalac izjednači sa potrošačkom korpom, odnosno poveća na 650 evra uz poruku "sa platom od 450 evra neka nam je Bog u pomoći".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)