OČERUPALI NIKŠIĆ, A SMETA IM POMOĆ KOJU ŠALJE SRBIJA: Bivši režim u Crnoj Gori oštro se ustremio na donaciju koja stiže iz Beograda

V. K.

29. 12. 2021. u 09:37

POMOĆ od dva miliona evra Beograda i Srbije ekonomski opustošenom Nikšiću, rodnom gradu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, dočekana je među građanima kao melem na ranu, ali ne i u partijama bivšeg režima koje su kumovale ekonomskom krahu ovog grada.

ОЧЕРУПАЛИ НИКШИЋ, А СМЕТА ИМ ПОМОЋ КОЈУ ШАЉЕ СРБИЈА: Бивши режим у Црној Гори оштро се устремио на донацију која стиже из Београда

Foto Tanjug

Prethodno je gradonačelnik Marko Kovačević saopštio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ispunili obećanje dato Andriji Mandiću, lideru Nove srpske demokratije, i njemu, a novac će biti utrošen u putnu infrastrukturu, kao i u oblasti kulture i sporta.

- Donaciju kritikuju oni koji su godinama pustošili i uzimali od grada - rekao je Kovačević.

A poklon je upravo izazvao šovinističke i ekstremističke izlive vlastodržaca u minule tri decenije.

- Uplata Srbije od dva miliona evra Opštini Nikšić je samo još jedan pokazatelj ko stoji iza nove vlasti u Crnoj Gori, a što sada sasvim transparentno pokazuje i zvanični Beograd. Nikšić je sada i na papiru pretvoren u srpsku provinciju! - navodi se u reagovanju kluba odbornika "Za evropski Nikšić" koji predvodi Demokratska partija socijalista.

Slična reakcija stiže iz Socijaldemokratske partije. Njihova funkcionerka Draginja Vuksanović Stanković donaciju je nazvala aktom kolonijalizma i pokušajem asimilacije:

- To je dokaz da je vlast u Nikšiću ispostava druge države. Ovo nije pomoć iz najbolje namere, već iskaz namere da Vučić gospodari Nikšićem i da Srbija smatra Nikšić svojom osvojenom opštinom nakon izborne bitke za Nikšić.

O donaciji je za crnogorske medije govorio je i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, koji je poručio da ona predstavlja politički dimenziju, iako se predstavlja drugačije:

- Ona predstavlja izraz zahvalnosti prosrpskim biračima u tom delu Crne Gore i određene političke naklonosti koja će produbiti podele. Donacija je političko darodavstvo i investicija. Siguran sam da ne bi donirao dva ili tri miliona Cetinju, ali je moguće da će slična donacija uslediti Herceg Novom.

Inače, na najavu v. d. direktora nikšićke Javne ustanove "Zahumlje" Miodraga Čizmovića na sednici lokalnog parlamenta da će u narednoj godini ugostiti velikog pesnika i akademika Matiju Bećkovića neprimereno je reagovala nezavisna odbornica (pripadala Patriotsko-komitskom savezu) Tatjana Knežević Perišić, ističući da Bećković nije dobrodošao u Nikšić, jer "pripada grupi nacionalističke hobotnice".

NIJE VITO NEGO ŽIVKO

U OVU neprimerenu hajku uplela se i kćerka pesnika Vita Nikolića, Danica Nikolić, inače savetnica za medije u DPS, koja je "pobrkala lončiće". Ona je uputila zahtev gradonačelniku Kovačeviću da ni jedan jedini cent od ta dva miliona ne bude uložen ni u šetalište koje nosi ime njenog oca, niti u bilo koji drugi projekat u kome bi bilo pomenuto njegovo ime. Ipak, niko nije ni mislio da ulaže u Vitovu ulicu, već je planirana rekonstrukcija ulice čuvenog reditelja Živka Nikolića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu