USVOJILI PREDLOG BUDŽETA ZA 2022: Odbornici hercegnovske skupštine odlučili - za gradsku kasu isti iznos kao lane

V.V.

27. 12. 2021. u 20:48

NA današnjoj sednici SO Herceg Novi sa 26 glasova usvojen predlog budžeta za narednu godinu planiran na 18 miliona 640 hiljada evra. Četvoro odbornika bilo je protiv.

УСВОЈИЛИ ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2022: Одборници херцегновске скупштине одлучили - за градску касу исти износ као лане

Foto: V. V.

Dopunu obimnog dnevnog reda sa 29 tačaka tražio je odbornik Novske Liste Jovan Subotić, a njegov predlog da se razmotri alarmantno stanje u Bolnici Meljine prihvaćen je.

Najznačajnije učešće u ukupnim primanjima čini prihod od poreza na imovinu planiran na iznos od 6,8 miliona evra ili 36,5 odsto ukupno planiranog Budžeta. Sledi prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 2,5 miliona ili 13,4 odsto ukupnog Budžeta. Sredstva po osnovu ustupljenih prihoda iz Budžeta države planirana su, u odnosu na ostvarenje prethodnih godina, u ukupnom iznosu od 2,41 milion evra i to: prihod od poreza na dohodak fizičkih lica 1,11 i prihod od poreza na promet nepokretnosti 1,3 miliona evra. Rashodi operativnog Budžeta planirani su u iznosu od 13,16 miliona, pri čemu značajan deo pripada obavezama iz ranijeg perioda.

Dragana Stanišić iz Novske liste je ukazala da se za operativni budžet izdvaja dve trećine, a samo jedna za kapitalni i pitala da li je u pripremi budžeta uzet u obzir plan Vlade Evropa sad i kako će to uticati na lokalni budžet. Sekretar za finansije Stevo Vlaović, obrazložio je da je Maršalov plan nešto novo te da su dobili pozitivno mišljenje nadležnog ministarstva na predlog budžeta.

Odbornik DPS Vladimir Kosić je istakao da budžet nije razvojni i da su skoro duplo povećani rashodi za službena putovanja, bruto zarade, održavanje opreme i slično. Predložio je dva amandmana kojima bi bila obezbeđena sredstva za izgradnju kapela u Igalu i Kumboru u iznosu od 30 hiljada evra kao i 50 hiljada za sređivanje fasada u dve ulice u Igalu. Predlozi su odbijeni jer su sredstva za ovu namenu već planirana. S istim obrazloženjem odbijen je i amandman odbornika DPS Borivoja Vukovića, koji se odnosio na dodatna sredstva za sanaciju stepeništa. Vuković je predložio i da se obezbedi 250 hiljada evra za kupovinu CT skenera za bolnicu Meljine, jer sada pacijenti iz Herceg Novog idu u Kotor.

Socijalni program se u Herceg Novom vodi se uz maksimalnu podršku lokalne uprave porodicama kojima je pomoć potrebna informisala je odbornica SNP Vesna Samardžić, ali je dodala da ne smatra da su izdaci po ovom pitanju preterano povećani.

Foto: V. V.

- Opština Herceg Novi od ove godine, za početak, sa 20 hiljada evra, sufinansira program lečenja neplodnosti i pomoć parovima za ostvarenje potomstva. Povećan je i iznos za sufinansiranje plaćanja stanarine za lica koja su socijalno ugrožena, kazala je Samardžić.

Prema njenim rečima veći su izdaci za stipendije najboljim i nadarenim učenicima i studentima, za razvoj ženskog preduzetništva kao i za prevoz đaka putnika. Kapitalnim budžetom predviđeni su izdaci za obezbeđivanje stanova za izbegla i raseljena lica ali i konačno rešavanje stambenog pitanja građana koji sada žive u barakama u Bajkovini.Planirana je i dogradnja Dnevnog centra u Sutorini za korisnike 27+.

Miloš Konjević (Novska lista ) zatražio je konsultacije sa predsednikom Opštine pre glasanja o amandmanu DPS za kupovinu skenera, kako ne bi, objasnio je, došli u situaciju kao pre nekoliko godina, da prekrše zakon jer je reč o privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Predsednik Opštine Stevan Katić u završnoj reči istakao je da je usvojeni budžet sigurno razvojni, a iz ugla opozicije se uvek mora nešto kritikovati.

-Za narednu godinu imamo 18,6 miliona od čega se planira oko 16 miliona izvornih prihoda. Rebalansom smo povećali budžet za ovu godinu i skoro smo dostigli taj iznos predviđen za 2022 - objasnio je Katić. - Ukoliko bude više zahteva Skupština stanara za uređenje fasada predložiće rebalans budžeta u tom segmentu.

Prema njegovim rečima nabavka skenera je problematična, jer kada su pre dve godine kupili i dali na korišćenje jedan aparat i kada su donirali 1.500 evra za navaku vozila, morali su da odgovaraju Agenciji za zaštitu konkurencije kako su mogli da doniraju privatnoj bolnici Meljine i zašto to nije neka druga privatna zdravstvena ustanova. Katić je naglasio da je predloženo da se iz državnog budžeta opredele sredstva za kupovinu skenera za Dom zdravlja.

Predsednik je odgovorio i na niz opaski iz DPS.

-Vi ste za dve godine koliko ste bili na vlasti uradili nula projekata. Rekorderi ste u zapošljavanju, samo u lokalnoj upravi zaposlili ste stotinu ljudi. Mi smo 2017. zatekli oko 270 zaposlenih a sada ih je 285. Otpremnine smo isplaćivali po zakonu,vaša garnitura je radila drugačije, isplatili ste otpremninu nekome ko je radio samo šest meseci - rekao je Katić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna