FESTIVAL VINA I UKLJEVE: Dobra berba, odlično vino

B. Dabić

27. 12. 2021. u 00:08

KVALITETNO grožđe, odlična berba 2021. godine. To se potvrdilo na tradicionalnom 24. Festivalu vina i ukljeve koji je održan u Virpazaru uz dodelu nagrada za najbolje mlado vino – berba 2021, i najbolji mladi zasad vinograda.

ФЕСТИВАЛ ВИНА И УКЉЕВЕ: Добра берба, одлично вино

Foto B. Dabić

Od 17 vina u takmičarskoj kategoriji, sedam je zasijalo zlatnom nagradom, a 10 srebrnom.

Nagradu za najbolje među najboljim vinima na 24. Festivalu vina i ukljeve dobio je Radovan Ljutica čije vino je dobilo najviše bodova pa je on dobio pehar na ovogodišnjem takmičenju. Ilija Klisić iz Limljana uz zlatnu nagradu za vino nagrađen je i za najbolji mladi zasad vinograda. Pravo učešća na 24. Festivali vina i ukljeve imali su registrovana poljoprivredna gazdinstva i registrovane vinarije.

Ovogodišnji Festival vina i ukljeve je organizovan bez tradiciionalnog izlaganja vina, kao i svih ostalih domaćih proizvoda, i bez kulturno-umetničkog programa zbog epidemije korona virusa, što je bio običaj na ovoj manifestaciji pre epidemije.

- Na veliku žalost 24. Festival vina i ukljeve se organizuje u atipičnim okolnostima, bez tradicionalnog dela koji je podrazumevao izložbeni deo festivala, kulturno-umetnički program. Ovogodišnji Festival je fokusiran na takmičarski deo jer smo procenili da u ovoj godini je neophodno da omogućimo vinarima da pokažu i dokažu da je kvalitet vina iz Crmnice iz godine u godinu sve bolji i bolji - kazao je predsednik Opštine Bar Dušan Raičević koji je otvorio Festival. On je čestitao svima koji su vrednim i posvećenim radom došli do nagrada.

- Želja svih nas je da što više registrovanih gazdinstava bude na kraju godine, da što više licenciranih vinarija imamo u Crmnici jer jedino na taj način, kroz organizaciju posebnih klastera možemo zajednički da nastupamao, pratimo kvalitet vina, sprovodimo mere podrške kroz subvencije koje Opština Bar godinama u kontinuitetu pruža, ali i kroz nove programe koje planiramo da implementiramo u narednim godinima, kazao je Raičević i podsetio da je Opština Bar ove godine po prvi put pokrenula novi projekat koji stimuliše i pruža podršku mladim poljoprivrednim proizvođačima.

Ovogodišnja berba je odlična

Predsednik MZ Crmnica i Organizacionog odbora Festivala Tomo Ukšanović kazao je da je želja organizatora ovogodišnje manifestacije da održe Festival vina i ukljeve uprkos epidemiji.

- Imali smo 17 izlagača. Svih 17 uzoraka su dobili nagrade u kategoriji zlata i srebra. Sedam zlatnih i 10 srebrnih medalja. Vina su odlična. Nadam se da ćemo naredne godine imati još više izlagača - kazao je Ukšanović

Festival vina i ukljeve tradicionalno organizuju MZ Crmnica, Udruženje vinara i vinograda “Crmnički vranac” i NVO “Dani Skadarskog jezera”, pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Turističke organizacije Bar. Podršku su pružile i AD “Plantaže” i Nacionalni parkovi Crne Gore.

Nagrađeni za kvalitet vina

Pehar za najbolje vino (85,8 bodova) dobio je Radovan Ljutica. Zlatne medalje dobili su:

Vuk Ćetković, Vinarija Vukićević, Mladen Raičević, Ilija Klisić, Neven Leković, Tomislav Ukšanović i Radovan Ljutica.

Srebrne medalje: Predrag Ražnatović - vinarija, Savo Stijepović, Saša Bojanović, Mladen Đuković, Nenad Leković, Ivo Pejanović, Čedomir Rackoić, Darko Đurišić, Mirjana Pejanović, Nebojša Jocić.

BONUS VIDEO: UDARAJU TALASI - Poplave oko Skadarskog jezera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna