PRVE NAJAVE PRAZNIKA MIMOZE 2022: Od epidemioloških mera i opštinskog budžeta zavisiće trajanje praznika i broj programa

V. V.

22. 12. 2021. u 00:10

PREMDA je teško predvideti kakva će biti epidemiološka situacija u februaru naredne godine, formiran je ovih dana Organizacioni odbor najstarijeg hercegnovskog festivala - Praznika mimoze.

ПРВЕ НАЈАВЕ ПРАЗНИКА МИМОЗЕ 2022: Од епидемиолошких мера и општинског буџета зависиће трајање празника и број програма

Foto V. V.

– Sredstva planirana za novogodišnje praznike opština je preusmerila ka socijalno ugroženom stanovništvu, a plan je i da svu decu do petog razreda obradujemo novogodišnjim poklonima - kaže prvi čovek grada predsednik Steva Katić.

- Uz to ipak smo se fokusirali i na pripremu i praćenje aktivnosti oko organizacije 53. Praznika mimoze - dodaje i informiše da su date i neke smernice za programe festivala koji obično traje ceo mesec, a od pre nekoliko godina umesto u prvom vikendu februara počinje sredinom tog meseca.

- Mi smo optimisti da će epidemiološka situacija dozvoliti organizaciju Praznika, da će mere koje su sada na snazi do tada popustiti, kako bi Herceg Novi ponovo dočekao brojne turiste i održao svoju tradicionalnu manifestaciju. Ona je odavno prevazišla okvire ne samo Herceg Novog već i Crne Gore, za „Praznik mimoze" znaju svi u regionu, a oni koji godinama dolaze čekaju da vide na koji način planiramo sledeće izdanje.

Katić kaže i da će uskoro biti objavljen konkretan program dešavanja, a zasada je okosnica tradicionalna: berba i fešta od mimoze, ribe i vina, sportska takmičenja, koncerti i pozorišne predstave.

Foto Opština HN

- Na zatvaranju će najverovatnije nastupiti Željko Joksimović koji je trebalo da nastupi na zatvaranju 2020. godine, ali smo zbog epidemioloških mera tada morali da odustanemo od njegovog koncerta. Za otvaranje ima više opcija. Predstavnici Herceg festa i Turističke organizacije prikupljaju i razmotriće ponude koje treba da dostavi nekoliko izvođača. Cilj nam je da pred Novu godinu organizujemo konferenciju za novinare na kojoj ćemo najaviti detaljan program 53. „Praznika mimoze". Već postoji interesovanje i naših gradova prijatelja, posebno iz Novog Mesta koji treba da budu učesnici našeg festivala, čime potvrđujemo dobre relacije sa našim pobratimskim gradom sa kojim smo ove godine potpisali novi sporazum u oblasti turizma i proslavili punih 50 godina saradnje. Planirano je da organizujemo i Dane Beograda, a postoji i interesovanje iz Sankt Peterburga da i njihovo pozorište gostuje kod nas.Još se sve dogovara, ali siguran sam da će biti puno naših prijatelja koji su i ranije dolazili i nadam se da ih pandemija neće sprečiti da opet dođu - informiše Katić.

Po svemu sudeći, Praznika mimoze će biti, a u kom obimu zavisiće od okolnosti. Kolika će biti finansijska podrška ovoj manifestaciji znaće se nakon usvajanja opštinskog budžeta.

– Ne možemo prekinuti tradiciju koja tako dugo traje. Ne odustaje se od tradicionalnog koncepta, upotpunjenog novinama koje su se u prethodnom periodu pokazale kao uspešne. Sa Institutom „Dr Simo Milošević" se potpisuje sporazum oko organizacije maskenbala, tu su i sportske manifestacije, trka karića i, na zatvaranju, spaljivanje karnevala. Za 27. decembar zakazana je sednica Skupštine opštine i čekamo da se usvoji budžet. Za sve kulturne manifestacije koje se održavaju tokom 2022. godine predviđeno je oko 250 hiljada evra, a tu je uvršten i program Praznika mimoze - poručio je Katić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju