DŽEP BROJKAMA NE VERUJE: Porodicama u oktobru za život bilo potrebno najmanje 670 evra

Z. Z.

25. 11. 2021. u 06:34

ZA hranu i račune četvoročlanoj porodici u našoj zemlji u oktobru je bilo potrebno 668 evra, pokazuju najnoviji podaci Monstata. Mesečni izdaci za namirnice i bezalkoholna pića prošlog meseca iznosili su 287 evra, a ostatak je odlazio za - neprehrambene proizvode.

ЏЕП БРОЈКАМА НЕ ВЕРУЈЕ: Породицама у октобру за живот било потребно најмање 670 евра

Arhiva

Računica statističara i građana se međutim, nikako ne poklapa. Većini Podgoričana nije jasno kako se izračunava vrednost potrošačke korpe i ističu da je u sadašnjim uslovima četvoročlanoj porodica za život potrebno mnogo više od 670 evra.

- Samo na osnovne namirnice, hleb, vareniku, jogurt, ode po tri ili četiri evra svakog jutra. Gde su mi meso, jaja, pomalo voća, povrća, slatkiša koje deca traže. Kada se sve sabere ne može se dnevno bez 20-tak evra. Zato mi nije jasno kako objavljuju podatak da četvoročlana porodica za mesec potroši manje od 300 evra na hranu. Ali mi smo žilav narod, navikli na malo prokomentarisala je Sanja R., domaćica iz Podgorice i napomenula da je dvoje zaposlenih u kući, a da je sin student, kćerka nezaposlena.

Iz sindikalnih organizacija više puta upozoravali su na metodologiju kojom se obračunava vrednost potrošačke korpe u Crnoj Gori.

- Sindikati već godinama ukazuju da bi njihovi predstavnici trebali da budu u Upravnom odboru Monstata, kako bi imali uvid kako se i na koji način obračunava i zarada i potrošačka korpa. Mogli bismo i da ukažemo na aktuelni ekonomski trenutak, potrebe ljudi, pa ne bi razlika između potrošačke korpe i prosečne zarade bila gotovo 130 evra, konstatovali su sindikalci.

U KORPI 92 NAMIRNICE

U potrošačku korpu ulaze 92 prehrambena proizvoda, a kalorijska vrednost po osobi je oko 2.200 kalorija dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna