ŠTRAJK UPOZORENJA RADNIKA INSTITUTA IGALO: Zarade čekaju do 25. novembra, posle toga radikalizacija protesta

V. Vujnović

16. 11. 2021. u 14:45

JEDNOČASOVNI štrajk upozorenja organizovali su radnici Instituta „Dr Simo Milošević" protestvujući zbog neisplaćenih zarada za septembar i oktobar a zahtevajući da poslodavac svoju obavezu ispuni najkasnije do 25. novembra.

ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА РАДНИКА ИНСТИТУТА ИГАЛО: Зараде чекају до 25. новембра, после тога радикализација протеста

Foto: V. V.

Ako zahtev ne bude ispoštovan štrajk će radikačizovati.

Predsednica Sindikalne organizacije Marija Obradović pročitala je niz pitanja iz kojih se čitaju svi problemi zaposlenih a upućeni su Vladi Crne Gore,Opštini Herceg Novi i menadžmentu ove ustanove.

-Treba li Crnoj Gori Institut „Dr Simo Milošević" u Igalu? Da li je najtežim bolesnicima u Crnoj Gori potrebna rehabilitacija? Imate li alternativu gde ćete slati pacijente nakon moždanog udara, intervencija na srcu, teško povređenih i onesposobljenih ukoliko Institut postane samo hotel ili spa centar? Gde ćete slati hronične bolesnike obolele od multipeskletoze i teških reumatskih bolesti, koji zahvaljujući rehabilitaciji održavaju radnu sposobnost i funkcionalnost? Gde ćete rehabilitovati decu sa posebnim potrebama, koja u Crnoj Gori ionako nemaju zadovoljavajući tretman – pitala je u ime svojih kolega Obradović.

Na spisku je i pitanje: da li će dug od osam miliona evra prema "Jugobanci" pasti samo na teret zaposlenih, bez obzira što se njihovim dugogodišnjim odricanjem sačuvao svaki pedalj od oko 230 hiljada kvadrata zemlje, čije bi rasparčavanje moglo početi prinudnom naplatom duga.

Na adresu lokalne uprave upućena su pitanja zašto Instituta nema u velikim investicionim planovima Opštine.

-Da li je realno da gradskoj vlasti nije prioritet opstanak najveće ustanove zdravstvenog turizma, koja u grad dovodi hiljade stranih turista, uključujući i period van glavne turstičke sezone, pitaju sindikalci čelnike Opštine.

I menadžment Instituta radnicima duguje odgovore na pitanja da li komuniciraju sa Vladom i Opštinom, imaju li jasnu sliku i rešenje kako sačuvati Institut i sa kojim resusrima?

-Stanje u našoj ustanovi ugrožava materijalni opstanak porodica zaposlenih. Ukoliko se ne nađu hitna, ali dugoročna strateška rešenja, otvoriće se mnoga pitanja: od socijalnih – kako rešiti egzistenciju zaposlenih, do kapitalnih: kako država koja zdravstveni turizam vidi kao jedan od ključnih segmenata razvoja, dozvoljava da se ugasi najveća ustanova profilisana za zdravstveni turizam?

Tokom štrajka upozorenja stiglo je pismo podrške Unije slobodnih sindikata Crne Gore koje je pročitao  dr Mirko Knežević, član Sindikata. Zaposlene su podržali i iz Udruženja reumatičara Norveške, što im je bilo posebno važno s obzirom na to da pacijenti iz skandinavskih zemalja u Igalo na lečenje stižu redovno duže od četiri decenije.

-Ne želimo da odustanemo, želimo da nastavimo dolaziti u Igalo. Za nas je od presudnog značaja ponuda koju dobijamo u Institutu. Ova ponuda je zasnovana na jedinstvenom znanju i iskustvu koji se gradi godinama, a koje je važno održavati i razvijati. To je ono što mi tražimo. Mi ne tražimo najlepšu banju. Izgradnja kompetencija, znanja i iskustva zaposlenih, ključ su dobre ponude i reputacije na nacionalnom i međunarodnom nivou, poručili su iz Udruženja reumatičara Norveške.

Emotivnu poruku u ime svojih kolega i poruka podrške na društvenim mrežama izgovorila je Marina Tišma, dugogodišnji  fizioterapeut.

Podrška  zaposlenima stiže, kako je navela,zbog tradicije Instituta a ne zbog  proslava godišnjica na kojima u prvim redovima sede političari a ne oni koji su Institut stvorili, zbog pacijenata koji su zaposlenima uvek na prvom mestu a njima nisu, zbog onih koji su  ostali, a ne  zbog njih koji su utekli odnoseći i kapom i šakom.

Fizioterapeut Vedran Dodevski podseća da su po drugi put ove godine radnici dva meseca bez plata a inače su manje plaćeni nego radnici iste struke širom Crne Gore. S druge strane, kapaciteti Instituta su popunjeni, u ponedeljak se očekuje još jedna grupa korisnika koji stižu preko Fonda. Institut radi, ali su radnici  bez  plata.

- Nigde u Evropi se to ne bi moglo desiti, a kod nas se dešava i to je izgleda normalno, kaže Dodevski.

UNIJA SLOBODNIH SINDIKATA: ISKRENA BORBA RADNIKA

Iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore uz punu podršku Sindikalnoj organizaciji Instituta ističu da  posebno uvažavaju činjenicu da je borba radnika iskrena i usmerena na očuvanje Instituta „Dr Simo Milošević" kao  jedinstvenog dragulja Crne Gore, koji je zbog nedomaćinskog odnosa doveden do ivice propasti. Tome su naročito doprinele  dosadašnje neuspešne privatizacije  koje su u stvar I bile samo "pokušaj obaranja njegove cene, kako bi kao takav bio povoljan „plen" za navodne „strateške investitore".

PREDSEDNIK OPŠTINE: APSOLUTNA PODRŠKA RADNICIMA

Predsednik Opštine Herceg Novi  Stevan Katić uputio je poruku da "apsolutno i bezrezervno podržava radnike Instituta u cilju ostvarenja i zaštite njihovih prava".

-Ovaj stav nema alternativu, a moje obećanje zaposlenima je da ćemo svim zakonskim sredstvima i mogućnostima uticati na regulisanje stanja u Institutu, kako u pogledu funkcionisanja tako i u pogledu zaštite radničkih prava", poručio je  Katić. Prema njegovim rečima na dnevnom nivou se komunicira sa predstavnicima Vlade i ministarstava a iz Fonda zdravstva obećano je da će sredstva  uza isplatu zarada biti uplaćena danas. Sledeći korak trebalo bi da bude  formiranje radne grupe koja birešavala problem duga prema  "Jugobanci", a činili bi je predstavnici Vlade, menadžmenta Instituta i Opštine.

 

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a