MIRAŠEVA OTPADNIČKA SEKTA HOĆE DA OTME SVETINJE: Hrvatski istoričar Goran Šarić o izmišljanju crnogorske nacije

Novosti online

13. 11. 2021. u 10:25

HRVATSKI teolog i istoričar Goran Šarić je, govoreći o situaciji u Crnoj Gori, pričao o prošlosti te zemlje i projektu izmišljanja zasebne nacije.

МИРАШЕВА ОТПАДНИЧКА СЕКТА ХОЋЕ ДА ОТМЕ СВЕТИЊЕ: Хрватски историчар Горан Шарић о измишљању црногорске нације

Foto: AP Photo/Risto Bozovic/Jutjub/Bez Cenzure - Zvanični kanal

- Komično je da su se Crnogorci pre izjasnili kao Hrvati nego kao Crnogorci. Naime, vekovima je Crna Gora bila utvrda srpstva. Reći da si iz Crne Gore značilo je da si najveći Srbin. Zbog toga se jedna skupina crnogorskih radnika u 19. veku izjasnila “Hrvatima”, jer zbog aktuelne situacije, odnosno ratova Srba i Turaka, u Turskoj i nije bilo previše popularno biti Srbin. Kako su Hrvati i Srbi tada praktično sinonimi, njima je bilo lakše da kažu da su Hrvati, nego da budu stigmatizovani kao ti ratoborni Srbi koji izbacuju Turke sa Balkana. Zašto se nisu izjasnili kao Crnogorci? Pa tada još ta nacija nije bila izmišljena - istakao je Šarić.

On je po pitanju odbijanja aktuelne vlasti u Crnoj Gori da potpiše Temeljni ugovor sa SPC rekao da je posredi dugoročni projekat stvaranja CPC.

- Iza tog projekta stoji Vatikan. Miraševa otpadnička sekta trebala bi jednog dana preuzeti svu tu imovinu i nakon toga ući u "uniju sa papom".

(Borba)

BONUS VIDEO: POLICAJAC ODLOŽIO ORUŽJE PA SE PREKRSTIO - Uz Božiju pomoć organi reda sačuvali manastir

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati