DRAŽEN ŽIVKOVIĆ O NAPADIMA IZ "VIJESTI": Neću se povlačiti, jer se svojih prijatelja ne odričem, kao ni političkih i profesionalnih principa

Novosti online

12. 11. 2021. u 19:45

TABLOID "Vijesti" je u svom današnjem štampanom izdanju na naslovnici i na internet portalu na udarnom mestu, objavio propagandni uradak pod naslovom: "Prijavili Živkovića za pokušaj ucene".

ДРАЖЕН ЖИВКОВИЋ О НАПАДИМА ИЗ ВИЈЕСТИ: Нећу се повлачити, јер се својих пријатеља не одричем, као ни политичких и професионалних принципа

Foto: V.K.

Navedeni uradak direktno targetira osnivača "Borbe" i glavnog i odgovornog urednika Prva TV – Dražena Živkovića. U tekstu se u prvi plan ističe sledeće: "Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Podgorici u junu prošle godine informisala je Ministarstvo spoljšnjih poslova da je tadašnji glavni i odgovorni urednik i osnivač portala "Borba" Dražen Živković pretio da će iskoristi svoj medij i medijski uticaj da ukaže na navodne neregularnosti u radu Ambasade ako njegovom bratu Goranu Živkoviću ne isplate 30.000 evra za pretrpljene duševne boli zbog otkaza".

Tekst, zajedno sa naslovom i tajmingom u kojem je plasiran, predstavlja štivo koncipirano manipulacijom činjenica i kombinacijom poluistina i neistina. Takođe, u tekstu se navodi izjava koju je Dražen Živković dao "Vijestima" ali je ista prenesena nepotpuno, iako je Živković, uredno odgovarajući na postavljena pitanja, tražio da njegova izjava u skladu sa profesionalnim standardima, bude prenesena celovito.

Motive ove hajke, pre svih otkriva činjenica, da je tabloid "Vijesti" plasirao temu koja je stara više od godinu i po dana, a čak ni u trenutku njenog nastajanja nije imala medijsku aktuelnost. I još je istakao na svojim naslovnim internet i štampanim stranicama. Medijskim stručnjacima ali i široj javnosti, poznata je činjenica da se tako nešto radi najčešće sa jednim ciljem: pokušaj diskreditacije određene ličnosti, u ovom slučaju kroz neprimjereno targetiranje i propagandno etiketiranje.

Dražen Živković, osnivač "Borbe" ističe da su u tekstu preizno i tačno navedeni "njegovo ime i prezime, kao i ime i prezime njegovog brata".

- I tačno je da moj brat vodi sudski spor protiv bivših poslodavaca iz ambasade UAE, kao vozač, ne kao neko visoko rangirano lice. Njegovi bivši poslodavci su mu nudili da mu u vansudskom poravnanju isplate 11 hiljada evra, što je on odbio. On ovu ponudu nije doživeo kao bilo kakvu vrstu ucene, ultimatuma, niti bilo šta slično. I u skladu sa zakonom i pravima koje garantuju Ustav i zakon, a uz pomoć angažovanog advokata, tražio je u sudskom postupku veću sumu, za koju je smatrao da mu pripada. Ipak, oni se , žargonski rečeno, "nisu našli", pa je ishod potražen na sudu. Dakle, jedna sasvim, za te prilike, uobičajena situacija.

Živković ističe da o ovom sporu medijima nije bilo ni reči, niti, koliko je njemu poznato, ni u jednom jedinu mediju.

- Pa čak ni sada, godinu i po dana kasnije, ni "Vijesti" nisu pokazale interesovanje za sadržinu samog spora, jer da jesu – pozvali bi mog brata, koji je jedna strana u postupku ili njegovog advokata. Umesto toga, pozvali su mene i predstavili me kao glavnog antijunaka u svom nižerazrednom scenariju. Drugo, nikad nisam ni vidio pomenutu prijavu, niti sam ikad sreo ili vidio bilo koga iz pomenute ambasade, niti boravio tom prilikom u agenciji za rešavanje sporova. Treće, da li ja uopšte imam medijski uticaj, koliki je ili ga nemam uopšte, nije na meni da procenjujem. Izvesno je jedino da sam "Vijestima" bitan, jer da nisam, v"erujem da se ne bi ovako novinarski blamirali, očajnički tražeći bilo što, samo da me plasiraju na naslovnicu.

Kako napominje, "Vijestima" takva praksa nije nepoznata, zbog čega je, navodi, "sve duži spisak ljudi koji ih bojkotuju, bilo kao sagovornici ili kao publika".

- Na kraju, sama činjenica da u medijima o ovome nije bilo reči, niti bilo čemu što gravitira u ovoj temi, govori koliko sam "iskoristio" svoj uticaj. "Vijesti" u tom smislu nisu pružile – ništa. I ta praznina govori o njima.

- Pročitao sam kao i vi, kao i mnogi na društvenim mrežama, da je opšti utisak da je "Borba" pružila značajan doprinos akciji bojkota "Vijesti", svojim tekstovima i analizama, koji su plasirani bez straha od medijske imperije – što "Vijesti" jesu. Mogu da razumijem da "Vijesti" zbog toga imaju "pik" na Borbu, ali ako zbog toga medijski gone mene kao osnivača Borbe – onda to znači da sam im kriv što sam uopšte osnovao Borbu u jednom vremenu, odnosno imaju problem sa samim postojanjem Borbe.

Ističe da je "konkurencija sasvim uobičajena stvar u poslu, ali priznaje da su ovakva ljutnja i bojazan jedne medijske imperije prema jednom portalu, zaista komični, ako ne i simpatični".

- Monopolisti su navikli na političku i medijsku pokornost mnogih, zato reaguju oivako. Ipak, Dražen Živković nije bio politički pokoran i poslušan ni jačim imenima od njih iz sveta politike, pa neće ni njima. Ako misle da će me na ovaj način uplašiti, odabrali su i pogrešnu adresu.

Živković podvlači paralelu izmešu promene vlasničke strukture "Vijesti" i uticajem Dragana Đilasa, s obzirom na to da se ova "prijava" nije pominjala u minulih godinu i po dana, već baš sad, kada Đilas treba da preuzme kormilo.

- Očigledno je da Dragan Đilas gubi medijski rat u Srbiji i sada pokušava da ga proširi na Crnu Goru, vojničkim rečnikom kazano "otvaranjem više frontova". Crna Gora je posebno privlačna za tako nešto, jer je i ranije bilo pokušaja da posluži kao platforma za rušenje vlasti u Srbiji. Uređivačka politika "Borbe" sa poštovanjem se odnosi prema zvaničnoj državnoj politici Srbije koju personifikuje legitimno izabrani predsednik Aleksandar Vučić.

- Osim što se time ispunjava pravo građana da budu informisani o dešavanjima u Srbiji i regionu, i rezultatima politike predsednika Srbije, Borba ima takođe pravo i na stav jer mediji nema obavezu da bude politički neutralan. To "Vijesti" najbolje znaju, jer oni redovno plasiraju čak i političke platforme, a sem toga vrše direktan uticaj i na delove Vlade Crne Gore. Kada se pogledaju političke tendencije i medijske koalicije, vrlo je verovatno da propagandni napad na mene ima veze sa predizbornom kampanjom u Srbiji. Moje prijateljstvo sa Aleksandrom Vučićem traje više od dve decenije, znamo se još iz vremena kada su "Vijesti" bile pod šinjelom DPS-a. Ako je to razlog za napad na mene, neću se povlačiti, jer se svojih prijatelja ne odričem, kao ni političkih i profesionalnih principa - zaključio je Živković.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)