KOLAŠINU TREBA SABORNI HRAM: Beseda mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija (FOTO)

M. S.

08. 11. 2021. u 19:59

MORE krvi proliveno je za oslobođenje Kolašina.

КОЛАШИНУ ТРЕБА САБОРНИ ХРАМ: Беседа митрополита црногорско-приморског Јоаникија (ФОТО)

Foto: Mitropolija

Mislim da je upravo zbog te činjenice crkva u ovom gradu posvećena Svetom Dimitriju. Za spomen tih junaka, koji su izginuli ovde prilikom oslobađanja Kolašina od tuđina sigurno je podignut i ovaj hram. Postojeći hram je postao mali za Kolašin i došlo je vreme da se u Kolašinu sagradi saborni hram. Sigurno će i opštinske vlasti to shvatiti pa će odrediti lokaciju na dostojnom mestu u gradu za saborni hram. Ako to ne shvate, nije dobro za njih.

Ovo je između ostalog, u besedi nakon svete arhijerejske liturgije kojom je, uz sasluženje sveštenstva, načalstvovao, kazao Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u crkvi Svetog Dimitrija u Kolašinu, koja je proslavila slavu.

- Za 300 godina progona i velikih mučenja hrišćana, pojavili su se veliki mučenici koje slavimo odmah posle svetih apostola – Sveti Dimitrije i Sveti Georgije. U isto vreme su postradali. Eno ih naslikanih na vratima manastira Morače kako kao vojvode Hristove jašu na konjima. A to je, zapravo, bila slika njihove moći koju su oni dobili kod Gospoda da štite celo hrišćanstvo sa neba kao vojvode Cara Nebeskoga, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski, ističući da te ikone u manastiru Morači nisu naslikane u vreme Nemanjića, odnosno u vreme slobode.

- Nego su naslikane u vreme turskoga iga kada je trebalo narod ohrabriti i kada je narod naš bio duhovno jak, ali je i osećao potrebu da hrabri mlada pokoljenja ne klonu. Zato su svima naši duhovnici istakli Svetoga Dimitrija, mirotočivoga solunskoga čudotvorca i Svetoga velikomučenika Georgija, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)