KRIVOKAPIĆU, DOŠLO VREME ZA NOVU VLADU: Pred posetu Beogradu, premijeru Crne Gore stigla poruka DF da izlaze iz priče o rekonstrukciji

V. KADIĆ

02. 11. 2021. u 07:00

OŠTRIH makaza za raspetljavanje zamršenog klupka političke krize koja u Crnoj Gori traje bezmalo godinu dana prihvatio se u ponedeljak i formalno Demokratski front. Ideju o rekonstrukciji vlade Zdravka Krivokapića ovaj politički savez definitivno je ostavio iza sebe i ozvaničio pokretanje procedure za izbor novog premijera i Vlade Crne Gore.

КРИВОКАПИЋУ, ДОШЛО ВРЕМЕ ЗА НОВУ ВЛАДУ: Пред посету Београду, премијеру Црне Горе стигла порука ДФ да излазе из приче о реконструкцији

Zdravko Krivokapić / Foto Skupština CG

Vest da je Krivokapić i njegov kabinet na samo korak do gubitka političke podrške došla je baš uoči njegove današnje zvanične posete Beogradu. O dolasku crnogorskog premijera dugo se govori, a od susreta sa srpskom koleginicom Anom Brnabić očekuje se da otopli drastično zahladnele političke odnose Beograda i Podgorice. Ako Front ostvari najavljeni naum, prva premijerska poseta Srbiji Zdravka Krivokapića najverovatnije će biti i - poslednja.

Na to je u ponedeljak jasno ukazao jedan od lidera DF Andrija Mandić, koji je direktno imenovao i krivce što Front okreće leđa saborcima sa prošlogodišnjih izbora - osim u Krivokapića, prstom je pokazao i na lidera pokreta URA Dritana Abazovića.

- Počinje nova faza političkog života u Crnoj Gori. Uložili smo velike napore kako bi se rešila kriza u zemlji. Bili smo spremni da podržimo rekonstrukciju i da aktivno učestvujemo u njoj. Bilo je dovoljno prostora, vremena i snage. Nažalost, došao je trenutak da konstatujemo da se zbog Abazovića i Krivokapića, što se tiče DF-a, završava faza rekonstrukcije Vlade. Mi tu više nismo sagovornici - kazao je Mandić.

On je najavio da će Front predložiti partnerima iz parlamentarne većine, koja je sa 41 glasom izabrala Krivokapićev kabinet, da biraju novu izvršnu vlast. Mandić je rekao i da će napraviti bilans i ocenu rada svih koji su učestvovali u dosadašnjem radu Vlade.

- Mi u DF smo odavno nezadovoljni njenim rezultatima. Ako ovaj proces ne uspe, znamo šta je jedino rešenje i u čijim rukama se nalazi ključ svake političke krize u Crnoj Gori, pa i ove - rekao je Mandić, poručujući da će DF u narednom periodu, ipak, učestvovati u izglasavanju zakona koji su, kako je rekao, u interesu građana Crne Gore.

Mandić je pojasnio da DF neće dozvoliti da građani trpe zbog vlade koja nema podršku parlamenta, ali je i pozvao stranke iz parlamentarne većine da se izjasne o njegovom predlogu. Što se još uvek aktuelne vlade tiče, za DF ona gotovo više da ne postoji.

- Sve predloge koji budu stizali od Vlade, uključujući i budžet, smatraćemo nelegitimnim. Tim poslom treba da se bavi nova izvršna vlast - ocenio je Mandić.

Sa DF su se još u ponedeljak solidarisali lideri Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije. Čeka se stav Demokrata, URA, Prave Crne Gore, ali i manjinskih parlamentarnih partija, koje su, takođe, dobrodošle u novo mešanje karata.

Potpredsednik Vlade i lider URA Dritan Abazović kratko je u ponedeljak izjavio da stav Demokratskog fronta - poštuje:

- Tu smo ako treba da sednemo da se dogovorimo. Dobro bi bilo da nađemo rešenje da ne gubimo vreme. Za to navijam. Da bismo birali novu vladu, najpre neko mora oboriti postojeću. Da li su kolege iz DF spremne da idu na to, zaista ne znam.

Stav Demokratske Crne Gore je da nema izbora pre 2024. godine i da pokazana izborna volja građana mora da se poštuje.

- Nećemo prihvatiti vanredne parlamentarne izbore. Očekujemo da će DF i URA rešiti otvorena pitanja među njima. Žao nam je što je protivljenje troje poslanika modelu rešavanja otvorenih pitanja dovelo do ovih posledica i vratilo nas korak unazad - rekao je Momo Koprivica iz Demokrata.

SNP: OKRENUTI DRUGI LIST

DA je vreme da se okrene novi politički list, smatra i Vladimir Joković iz SNP:

- Priča o rekonstrukciji je postala besmislena. Krivokapić je još u februaru predložio tri potpredsednička mesta, ali od toga ništa nije bilo. Najavio je proširenje ministarskih mesta na 16 i na tome se stalo. SNP se zato i ranije zalagao da činioci parlamentarne većine dogovore u vezi sa novom vladom.

DOČEK ISPRED PALATE "SRBIJA"

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić biće svečano dočekan sutra ispred Palate "Srbija". Prema objavljenom protokolu, njega čeka razgovor u četiri oka sa premijerkom Anom Brnabić, kao i susret delegacija dveju vlada. U Krivokapićevom timu biće savetnici Vanja Radević, Ivan Šikmanović i Nikola Zečević, otpravnik poslova crnogorske ambasade u Beogradu Ana Ražnatović i šefica kabineta premijera Crne Gore Ivana Malović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)