ZBOG KORONE BEZ POSLA 25.000 LJUDI: Ministarstvo razvoja očekuje da turizam zaustavi negativne trendove

I. D. STOJADINOVIĆ

12. 10. 2021. u 08:38

PREMA podacima Zavoda za zapošljavanje, u Crnoj Gori je trenutno bez posla gotovo 54.000 građana. Isti podaci pokazuju da je u prethodnih 12 meseci bez posla ostalo 11.671 osoba, dok je od marta 2020, kada je počela pandemija virusa korona, posao izgubilo čak 25.000 Crnogoraca!

ЗБОГ КОРОНЕ БЕЗ ПОСЛА 25.000 ЉУДИ: Министарство развоја очекује да туризам заустави негативне трендове

PROJEKTI Zgrada Zavoda za zapošljavanje, Foto ZZZCG.me

Ipak, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je optimističan, i očekuje da će oporavak turizma i ekonomije suzbiti trend rasta nezaposlenosti.

Sa tim ciljem ZZZCG pokreće šest projekata kroz koje će biti zaposleno 1.775 osoba. Podaci ZZZCG pokazuju da je nezaposlenih trenutno 53.990 lica, dok je godinu ranije ta cifra bila 42.319.

Iz Zavoda su pojasnili i da ne mogu dati precizan podatak o tome koliko je građana od početka epidemije ostalo bez posla, ali da je od početka pandemije do danas, bilo 24.329 slučajeva prijavljivanja na evidenciju Zavoda.

Ipak, ministar Milatović istakao je da je broj nezaposlenih od maja do septembra ove godine smanjen za oko 2.500, što je, tvrdi, rezultat oporavka turizma i ekonomije u zemlji. Kako kaže, na promene u broju nezaposlenih uticala su četiri faktora.

- Prvi je dolazak pandemije i uvođenje "lokdauna" koje je u aprilu i maju prošle godine dovelo do povećanja broja nezaposlenih za oko 7.000. Drugi je kraj katastrofalne letnje sezone 2020, kada je veliki broj preduzeća otpustio jedan broj radnika koje bi, inače, ranije zapošljavao u toku cele godine i kada je u oktobru i novembru porastao broj nezaposlenih za skoro 4.000. Time je od početka pandemije do kraja prošle godine broj nezaposlenih porastao za 12.000 - ističe Milatović.

PLAN Jakov Milatović, Foto Vlada CG

Sledeći skok broja nezaposlenih, kako je objasnio, desio se u februaru i martu ove godine, kada je nova vlada u okviru paketa podrške inicirala dodatnu novčanu podršku za nezaposlene koji su registrovani na Zavodu, i time motivisala jedan broj ljudi koji su do tada bili u sivoj zoni, da se prijave na Zavod, čime je u februaru i martu broj nezaposlenih porastao za 8.000.

Na smanjenju broja nezaposlenih građana rade i u ZZZ, te će, kako je najavio pomoćnik direktora Zavoda, Dragan Marović, u narednom periodu, kroz šest projekata zaposliti 1.775 lica. Reč je o programima "Direktno otvaranje radnih mesta - javni rad", zatim "Aktivacija žena" u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Beranama. Takođe, Zavod realizuje i dva programa "Osposobljavanje za samostalan rad" i "Osposobljavanje za rad kod poslodavca"...

MESEČNO 3.400 PRIJAVA NA BIRO

OD početka pandemije do danas mesečni prosek prijavljenih građana na evidenciju bio je oko 3.400, što u odnosu na mesečni prosek iz 2019. kada je iznosio 2.300 prijavljenih, predstavlja povećanje od 47,8 odsto. Na povećanje prijavljenih je, pojašnjavaju iz Zavoda, najviše uticala pandemija i njene posledice.

- Među prijavljenim, u više od 40 odsto slučajeva su osobe kojima je u tom periodu prestao radni odnos - kažu u Zavodu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije