VENAC ZA ŽRTVE KOJIH NIJE BILO: Međunarodna bruka šefa crnogorske diplomatije Đorđa Radulovića u Morinju kod Kotora

V. KADIĆ

05. 10. 2021. u 07:39

PRVI put posle 30 godina, delegacije Crne Gore i Hrvatske su zajedno položile venac na ulaz u logor Morinj, na teritoriji Kotora, iako tamo niko od zatočenika nije ubijen!

ВЕНАЦ ЗА ЖРТВЕ КОЈИХ НИЈЕ БИЛО: Међународна брука шефа црногорске дипломатије Ђорђа Радуловића у Морињу код Котора

Foto Radio Jadran

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kaže da su snažno odjekivale reči pomirenja crnogorskog ministra inostranih poslova Đorđa Radulovića, ali i podsećanja na strahote u Morinju njegovog hrvatskog kolege Gordana Grlića Radmana.

- Stojeći ispred ovog mučilišta Hrvata, razmišljao sam i o drugom mučilištu, logoru u Bileći, te o tome kako ni posle tri decenija vlasti Trebinja i njihovi "branioci" pričaju svoju istinu, slaveći one koji su napadali naš grad, bez namere da se izvine za zlodela, što je sve u skladu sa Vučićevom željom za "Srpskim svetom" - napisao je Franković na "Fejsbuku".

Inspirisan ovim događajem, ministar Radulović je ocenio da postoji duh nove Crne Gore, onaj koji u ratu nije učestvovao, ali koji poštuje sve žrtve na ovim prostorima - u Velici, Srebrenici ili Morinju, bez obzira kom narodu, naciji ili veri pripadali...

- Venac za novu bruku Đorđa Radulovića. Jeste li ikada čuli da je položen venac na mestu gde niko nije stradao? E, to se dogodilo u državi Montenegro, tokom zvanične posete hrvatskog šefa diplomatije Gorana Grlića Radmana. Polaganjem venca nikome u Morinju, Radulović je pljunuo na žrtvu građana Crne Gore, rezervista JNA, tada jedine legitimne vojne sile, koji su baš te, 1991, godine monstruozno ubijeni u splitkom logoru "Lora".

ISTORIJA Detalj sa jedne od sahrana pobijenih rezervista, 1991., Foto V. Kadić

Ali, te žrtve Radulović ne sme da pomene u razgovorima sa svojim hrvatskom kolegom - ističe politički analitičar Igor Damjanović.

Podsetimo, zapovednik Vojne policije HV Mario Barešić je svojevremeno istražnom sudiji u Splitu - povodom mučenja i likvidacija rezervista JNA iz nikšićko-šavničke grupe - potvrdio da su "sedmorica Crnogoraca, zatočenika "Lore", ubijena i bačena u Kevinu jamu na Kozjaku kod Kastela, dok su dvojica razmenjena. Likvidacijama su prisustvovali i čelnici obaveštajnih službi hrvatske vojske i vojni policajci, koji su učestvovali u mučenjima.

Zbog svega toga, odnosno činjenice da je u mučilištu nadomak Splita zverski pobijeno 14 crnogorskih rezervista, jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da je ponajpre tamo trebalo položiti venac.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije