15. FESTIVAL SRPSKIH GUSLARA CRNE GORE: Žiri imao težak zadatak - pobednik Goran Perović Cuca

V. K.

04. 10. 2021. u 09:00

PRVOG i drugog oktobra 2021. godine u Nikšiću je održan XV Festival srpskih guslara Crne Gore, u organizaciji Saveza guslara „Dušanovo carstvo“ i Guslarskog društva „Njegoš“ iz Danilovgrada.

15. ФЕСТИВАЛ СРПСКИХ ГУСЛАРА ЦРНЕ ГОРЕ: Жири имао тежак задатак - победник Горан Перовић Цуца

Foto: V. K.

Narodni guslar Goran Perović Cuca pobednik je 15. Festivala srpskih guslara Crne Gore

Kako nas je informisao dr Budimir Aleksić, član žirija, prve, polufinalne večeri nastupilo je 37 guslara, a u finale je prošlo njih 20.

- Žiri je imao težak zadatak, jer zaista postoji značajan broj izvanrednih guslara danas u Crnoj Gori, okupljenih u, čini mi se, 19 aktivnih guslarskih društava koja rade i čuvaju guslarsku tradiciju u Crnoj Gori. Bilo je teško, ali se morala doneti neka odluka. Takmičenje je bilo u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, tako da je prvo mesto osvojio guslar Goran Perović Cuca, član Guslarskog društva „Njegoš“ iz Danilovgrada, drugo mesto je pripalo Milenku Kaleziću, predsedniku GD „Njegoš“, a treće našem poznatom guslaru Zdravku Kneževiću, članu GD „Lazar Sočica“ iz Plužina. Što se tiče ekipnog takmičenja, prvo mesto je pripalo najbrojnijem guslarskom društvu, a to je Guslarsko društvo „Vojvoda Mina Radović“ iz Podgorice. Mogu da prenesem utiske da je bila izuzetno jaka konkurencija, da je reč o izvanrednim guslarima, a što posebno raduje i ohrabruje jeste činjenica da je veliki broj mladih, veoma kvalitetnih guslara, koji obećavaju i gde se vidi potencijal, naravno i onih proverenih koji su više puta bili šampioni, ne samo u Crnoj Gori, nego i na saveznom, svesrpskom takmičenju koje okuplja najbolje guslare Crne Gore, Srbije i Republike Srpske - rekao je u razgovoru za Radio Svetigoru Budimir Aleksić.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna