MANJINE BI DA SE PITAJU: Bošnjačka stranka kroz koncept manjinske vlade vidi izlaz iz duboke političke krize

V. K.

29. 09. 2021. u 08:38

ERVIN Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke i šef poslaničkog kluba te partije, ponudio je dva koncepta izlaska iz političke krize.

МАЊИНЕ БИ ДА СЕ ПИТАЈУ: Бошњачка странка кроз концепт мањинске владе види излаз из дубоке политичке кризе

Foto Arhiva

Prvi je koncept manjinske vlade, kroz okupljanje svih proevropskih snaga a drugi je vlada izbornog poverenja, u kojoj bi bili predstavnici političkih partija i koja bi mogla imati oročeni mandat od šest meseci ili godinu.

- Njen glavni zadatak bio bi vraćanje građanskog poverenja, i priprema uslova za vanredne parlamentarne izbore ili ujedno izbore na svim nivoima - kazao je Ibrahimović.

- Inicijativa o rekonstrukciji vlade do kraja je ogolela poražavajuće rezultate eksperimenta vladajuće većine o ekspertskoj vlasti. Manjine koje čine četvrtinu našeg društva ne smeju biti izopštene iz bilo kojeg društvenog političkog procesa.

O predlogu Bošnjačke stranke da se formira manjinska vlada u Demokratskom frontu ne gledaju blagonaklono. Poslanik tog političkog saveza Jovan Vučurović smatra da BS takvim stavom provocira narod koji je glasao za promene.

- Za poslanike vlasti učešće manjina u rekonstruisanoj vladi očekivano je i poželjno, ali ne i manjinska vlada. To je potpuno nerealno očekivanje, ali i nesvakidašnje ponašanje onih koji su učestvovali u vlasti Mila Đukanovića. DF će raditi u Vladi koja ne uključuje Demokratsku partiju socijalista, a takav izbor je neophodan da naprave i oni koji treba da shvate da se desio 30. avgust prošle godine - saopštio je Vučurović, podsetivši da su u DF, zbog prevazilaženja podela u Crnoj Gori, prema Bošnjačkoj stranci bili korektni jer su ih pozivali na jednu vrstu pomirenja.

- Upravo je ovakva izjava Ibrahimovića provokacija i to ne samo partijska nego i provokacija usmerena prema narodu koji je godinama trpeo torturu, a sad treba ponovo da bude izložen maltretiranju, ovog puta od neke fantomske manjinske vlade.

Inače, ovu priču otvorio je nedavni dogovor Demokratskog fronta i Demokrata o rekonstrukciji Vlade koji podrazumeva proširenje ministarskih mesta sa sadašnjih 12 na 18, uz tri potpredsednička.

EKSPERTI

VLADA mora ostati ekspertska, smatraju u Građanskom savezu CIVIS, članice koalicije "Crno na bijelo".

Iz ovog saveza poručuju da rekonstrukcija "ne može biti rezultat puke borbe za pozicije prvaka vladajućih koalicija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)