DF: Pre šest godina počeo je pad DPS-a - režim je pao, ali nije još oboren!

V. K.

27. 09. 2021. u 15:40

PRE šest godina, u Podgorici, pod sloganom "Sloboda traži ljude", počele su najveće demonstracije protiv režima Mila Đukanovića.

ДФ: Пре шест година почео је пад ДПС-а - режим је пао, али није још оборен!

Milan Knežević i Andrija Mandić / Arhiva

Saopštenje DF prenosimo u celosti: 

U organizaciji Demokratskog fronta, na Krstovdan 2015. godine, na hiljade građana odlučilo je da krene u borbu za slobodnu Crnu Goru, kakva do tada, a ni posle toga nije viđena. Te večeri, ispred skupštine Crne Gore formirano je šatorsko naselje, kao simbol slobode i teritorije sa koje se pružao otpor.

Dvadeset dana trajao je taj uporni i beskompomisni otpor, koji nije zaustavljen ni brutalnom upotrebom sile od strane režima, ni pendrecima, ni suzavcima, ni bojnim otrovima, ni šok bombama... 17, 18, 24. oktobar, ostali su upamćeni kao simboli slobode, ali i kao primeri kako se jedan diktatorski režim obračunavao sa sobodnim građanima, kako su bande Mila Đukanovića i Veselina Veljovića, zajedno sa okorelim kriminalcima i mafijaškim klanovima, pokušale da slome DF i slobodnu Crnu Goru.

Naravno, nisu uspjeli, jer DF niko ne može slomiti i poraziti, i mi smo i nakon svega nastavili. I nakon 24. oktobra i trovanja, prebijanja i sakaćenja građana, usledilo je na desetine i desetine novih protesta DF-a. Još uvek niko nije odgovarao za zloupotrebu policije i upotrebu sile na tim protestima, a mi ćemo svakako biti uporni da se sve istraži i odgovorni privedu pravdi, jer se radilo o uredno prijavljenim skupovima. Naravno, nama je jasno da su nalogodavci napada na mirne građane Milo Đukanović, Veselin Veljović, Duško Marković...

Režim je protiv DF-a upotrebio sve što je mogao, montirani su sudski procesi protiv lidera i funkcionera DF, naši ljudi su nevini ležali u zatvoru, na stotine krivičnih i na hiljade prekršajnih prijava je podneseno protiv naših funkcionera i aktivista, a tužilaštvo, sudstvo i policija pretvoreni su u baze iz koji se kretalo u borbu protiv DF-a...ali, ne možete slomiti ljude koji su odlučni, hrabri i istrajni... Mnogi od naših saboraca više nisu sa nama, ali su ostavili neizbrisiv trag i ostali upamćeni kao nepokolebljivi borci za slobodnu Crnu Goru i, nažalost, nisu dočekali 30. avgust i promene za koje su izgarali. DF nastavlja borbu - ono što je bila ideja 30. avgusta, još uvek nije ostvareno, između ostalog i zbog toga što procesima, čast izuzecima, upravljaju oni koji nisu bili deo velikih borbi DF-a protiv bišeg režima. Režim je pao, ali nije još oboren, pobjeda još nije u rukama naroda i onih koji su najviše dali u borbi protiv diktature.

I ono što danas treba istaći, kada ostaci bivšeg mafijaškog režima pokušavaju da pokradenim parama organizuju neke demonstracije i zaštite opljačkano blago, je da je na čelu protesta DF uvek stajalo rukovodstvo Demokratskog fronta i preuzimalo odgovornost za sve što se dešavalo. Na svakoj prijavi skupa stajalo je ime Andrije Mandića, Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, kao i drugih naših funkcionera. Danas, Milo Đukanović ne sme da stavi svoj potpis na prijavu skupa na Cetinju, kao ni ovoga koji su danas otkazali, što dovoljno govori i o njemu i o onima drugima koji stoje iza ovih protesta.    

Protesti DF-a koji su počeli 27. septembra 2015. godine, bili su podstrek i za sve druge buduće akcije protiv diktature Mila Đukanovića, a svoj finiš su imali u pobjedi 30. avgusta prošle godine. Svi oni koji su tih dana i meseci bili u istom frontu sa nama treba da su ponosni zbog toga što su bili deo istorije i borbe za slobodnu Crnu Goru. Sloboda traži ljude!, poručili su iz Demokratskog fronta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)