PRIVATNE KLINIKE BEZ POMOĆI DRŽAVE: Odbor za zdravstvo saslušavao zbog odluke o novoj mreži zdravstvenih ustanova

I. D. S.

29. 07. 2021. u 08:38

SKUPŠTINSKI Odbor za zdravstvo juče je održao konsultativno saslušanje čelnika zdravstvenih institucija u vezi sa novom odlukom o mreži zdravstvenih ustanova, kojom bi, prema oceni zdravstvenih čelnika, zdravstvo trebalo "podići sa kolena".

ПРИВАТНЕ КЛИНИКЕ БЕЗ ПОМОЋИ ДРЖАВЕ: Одбор за здравство саслушавао због одлуке о новој мрежи здравствених установа

Foto Jutjub

Odluka Vlade da ubuduće u zdravstvenoj mreži budu samo one ustanove čiji je osnivač država, dok će za zdravstvene usluge koje nije moguće pružiti u propisanom roku i na zadovoljavajući način u javnom zdravstvu, sklopiti posebne ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama i to nakon javnog poziva koji će biti objavljen u najkraćem roku, za opoziciju je igra sa zdravljem građana.

Opozicija, negodujući zbog odluke Vlade, tvrdi da ne znaju da postoji monopol u sektoru privatnog zdravstva, te da će ona samo naneti štetu građanima i pacijentima.

Kako je navela Draginja Vuksanović Stanković (SDP) ostaje nepoznato kako će se reagovati u hitnim slučajevima, kada pacijentu treba pregled ili intervencija koju ne može dobiti u javnom zdravstvu.

- Ako, na primer, pacijentu treba neko snimanje, a aparat u nekoj od državnih ustanova ne radi, kako će se procedura po novom sistemu sprovesti. Moraće da čeka raspisivanje poziva i sklapanje ugovora. To što uporno ponavljate da će privatne ustanove raditi samo ono što nije moguće u javnom zdravstvu, a imamo situaciju da se u Kliničkom centru neke analize čas rade, čas ne rade, skener takođe, meni to liči na igru sa zdravljem i životom građana - kazala je Draginja Vuksanović Stanković.

Predstavnici zdravstvenih organa, sa druge strane, navode da se prethodnih godina mogućnost lečenja u privatnim klinikama zloupotrebljavala, da su se privatnicima davale ogromne sume novca, a da je za neke od plaćenih usluga moglo biti pruženo i u okviru javnog zdravstva. Braneći ovakvu odluku Vlade, v. d. direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić kazao je da je došlo vreme da se zahvali privatnom sektoru zdravlja, a unapredi javno zdravstvo.

- Dovoljno je reći da je samo "Kodra" pre potpisivanja ugovora 2016. godine imala fakture na nivou 600.000 evra, a da je u 2020. imala nivo faktura 6,4 miliona. Kada bismo govorili o svim privatnim ustanovama, videli bismo da je za to vreme privatnim zdravstvenim ustanovama Fond zdravstva izdvojio 50 miliona evra, a da pri tome u okviru javnog zdravstva bolnicu nema Podgorica, a u bolnicama u Bijelom Polju i Pljevljima nemaju elementarne medicinske aparate, skenere - naveo je Šćekić.

Dragoslav Šćekić,, Foto Jutjub

Kako je istakao, javno zdravstvo bilo je "potpuno poniženo, veoma loše i na kolenima", te pokušavaju da ga vrate u ono vreme kada je bilo veoma cenjeno i na visokom nivou, a da lekarske usluge budu besplatne.

- Sada se privatne zdravstvene ustanove, bez ikakvih ugovora, analiza, nalaze u nadređenom, odnosno, nagrađenom odnosu na javno zdravstvo - poručio je Šćekić.

Osim njega, na saslušanju je trebalo da bude i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ali zbog ranije preuzetih odbora, njen resor je zastupala sekretarka Anka Vukićević.

MONOPOLA VIŠE BITI NEĆE

IZ Ministarstva zdravlja su istakli da će nova zdravstvena mreža obezbediti građanima blagovremeniju, kvalitetniju i dostupnu, u što kraćem roku, zdravstvenu zaštitu.

- Donošenjem ove odluke i propisivanjem da se ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključuju nakon sprovedenog postupka po javnom pozivu, obezbeđuje se ravnopravna utakmica svim zdravstvenim ustanovama koje budu ispunjavale propisane uslove, bez stavljanja u povlašćeni položaj bilo koje zdravstvene ustanove. Monopola više neće biti - poručili su iz ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna