SVENARODNU LITIJU VODE MITROPOLIT I EPISKOPI: Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju slavi Petrovdan

M. SEKULOVIĆ

12. 07. 2021. u 11:41

U ČAST Petrovdana, slave Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju, koju je sagradio humski knez Miroslav 1196. godine, večeras će u Bijelo Polju biti održana svenarodna litija koju će predvoditi novioizabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, novoizabrani episkop budimljansko-nikšićki Metodije i mileševski Atanasije, sa sveštenstvom.

СВЕНАРОДНУ ЛИТИЈУ ВОДЕ МИТРОПОЛИТ И ЕПИСКОПИ: Црква Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу слави Петровдан

Foto: Fejsbuk/ Crkva Svetih apostola Petra i Pavla

Litija će krenuti posle večernje službe u crkvi, o čijem zidanju je knez Miroslav ostavi natpis uklesan u kamenu iznad ulaznih vrata, sa koga se i danas jasno može čitati:

"U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA
JA SIN ZAVIDIN A IMENOM RAB BOŽIJI
STJEPAN MIROSLAV KNEZ HUMSKI
SAZIDAH CRKVU SVETOG APOSTOLA PETRA 1196" Za potrebe hrama, knez Miroslav je dao da se ispiše Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani rukopis na ćirilici upisano u Uneskovu listu Pamćenje sveta.
Po pretpostavkama stručnjaka nastalo je u episkopskoj crkvi Svetih Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu, zadužbini humskog kneza Miroslava, brata velikog župana Stefana Nemanje, koji ga je poručio za potrebe manastira. U kožnom povezu, pisano je na pergamentu i ima 181 list, a jedan od njih koji je ruski vladika Porfirije Uspenski odneo 1845-46. godine iz Hilandara, čuva se u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.
- Miroslavljevo jevanđelje je pisano na staroslovenskom jeziku, srpske redakcije i raške ortografije. Po svom sastavu je jevanđelistar – bogoslužbena knjiga koja ima delove četiri jevanđelja raspoređene prema redosledu čitanja u toku crkvene godine… Miroslavljevo jevanđelje se čuvalo u manastiru Hilandaru do 1896. godine, kada ga je kralj Aleksandar Obrenović dobio na poklon od bratstva i doneo u Srbiju. Život Jevanđelja u muzeju započinje 1935. godine, njegovom predajom Muzeju kneza Pavla. Godine 2005. Miroslavljevo jevanđelje je upisano u Uneskovu listu Pamćenje sveta. Postalo je deo prepoznatljivog identiteta Narodnog muzeja, posebno zbog upotrebe minijature sa dve sučeljene ptice za logo Muzeja, piše o ovom spomeniku kulture, čiji se nastanak veže za Bijelo Polje - piše kustos Zbirke srpske srednjovekovne i vizantijske umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu, gde se Miroslavljevo jevanđelje čuva, Aleksandra Nitić.

Prošle godine, crnogorska policija uz upotrebu brutalne sile pokušala je da spreči auto-litiju u Bijelom Polju, blokadom celog grada. Bilo je hapšenja, maltretiranja vernika SPC, ali, režim nij uspeo da slomi nepokorni duh građana Bijelog polja koji će večeras dočekati svoje vladike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)