VAŽNO UPOZORENJE POSLE ZEMLJOTRESA U HERCEG NOVOM: Izbegavajte krševite padine i pećine, mogući potresi u masivu Orjena

V.Vujnović

28. 06. 2021. u 17:18

NAKON zemljotresa jačine 4,3 jedinice Rihterove skale, sa epicentrom u masivu Orjena, koji je zatresao Herceg Novi i uznemirio stanovništvo u subotu (26. jun) sat i 19 minuta posle ponoći, registrovana je serija slabijih potresa.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ ПОСЛЕ ЗЕМЉОТРЕСА У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Избегавајте кршевите падине и пећине, могући потреси у масиву Орјена

Foto: Agencija za zaštitu i razvoj Orjena

Dalja dešavanja ne mogu se predvideti kaže  seizmolog u Hidrometeorološkom i seizmološkom zavodu Crne Gore Milena Tomanović. Izvesno je jedino da u ovoj instituciji  pomno prate situaciju a jačina zemljotresa nakon ovog koji se ocenjuje kao srednje jak  iznosila je od 1,8 jedinica do 3,2  jedinice Rihterove skale.

–Ne bi trebalo da se dese jači potresi od ovoga,  ali u seizmologiji nema pravila. Videćemo narednih dana kakva će biti seizmička slika, objasnila je Tomanović. Dodala je ipak da za paniku nema potrebe, a činjenicu da se zemljotres osim u gradovima Boke osetio i u Republici Srpskoj, odnosno BiH i Hrvatskoj  komentariše kao indicator koji pokazuje kako se širilo polje inteziteta nakon potresa od 4,3 jedinice Rihterove skale.

Na osnovu iskustva i narednih dana mogući su  zemljotresi u hercegnovskom zaleđu. Iz  Parka prirode Orjen sugerisali su  zbog toga posetiocima da dodatno obrate pažnju na teren po kojem se kreću, da izbegavaju strme, krševite padine i speleološke objekte jer su ta mesta  potencijalno opasna prilikom zemljotresa zbog mogućnosti urušavanja stena i odrona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju