"STOP" ZA SVE NOVE KORISNIKE: Vodovod radi bez tehničkog prijema

V. V.

21. 06. 2021. u 06:33

Primarni krak kolektora duž hercegnovske rivijere, od Kumbora do Bijele, nije prošao tehnički prijem, a radi već dve godine.

СТОП ЗА СВЕ НОВЕ КОРИСНИКЕ: Водовод ради без техничког пријема

Foto privatna arhiva

Obustavljeno je priključivanje novih korisnika kako ne bi došlo do havarije. Mnogo je propusta na cevovodu i pumpama, sistem je u riziku od preopterećenja, čulo se na nedavnoj tribini, koju je preduzeće "Vodovod i kanalizacija" organizovalo kako bi građani i javnost bili o svemu informisani.

- Vodovod je formirao komisiju domaćih stručnjaka koji su uporedili tehničku dokumentaciju i izvedeno stanje, a taj dokument biće verovatno deo dokumentacije za razmatranje i komisiji za tehnički prijem - rekla je direktorka preduzeća Olivera Doklestić.

Prema njenim rečima, utvrđeno je da su spojevi na mreži loše urađeni, umesto betonskih postavljeni su plastični šahtovi koji su već deformisani i vodopropusni, cevovodi su na pojedinim deonicama postavljeni duboko, od tri do pet metara, havarijski ispusti postoje samo na dva mesta, pa kada dođe do kvara, sadržaj se vraća u sistem, što prouzrokuje preopterećenje i širenje neprijatnih mirisa.

I kolektor je ispod nivoa mora pa ono ulazi u sistem, a morska voda ubija bakterije koje razgrađuju fekalni sadržaj.

Šahtovi u Bijeloj nisu propisanih dimenzija, navela je direktorka Vodovoda, i zaključila da je ovakav kolektor poput "tempirane bombe" jer niko ne može da garantuje kada će popustiti.

Direktorka Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Jelena Đaković objasnila je da su tokom dve godine uočeni svi problemi, ali i šta može da se popravi. Objasnila je da priključenja ne dozvoljavaju iz tehničkih razloga, da nekome ne bi stradali objekat ili kuća, a po zakonu, ne može ih ni biti dok kolektor ne prođe tehnički prijem.

GUBICI

Direktorka Vodovoda smatra da nadzorni organ nije dobro obavio svoj deo posla. Vodovod, objasnila je, u celoj priči samo operativac koji zbg svega trpi velike finansijske gubitke.

Sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti Dejan Radonić istakao je da je lokalna uprava nasledila ovaj problem i pokušava da ga reši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!