PIVSKA DOLA JE MALI JASENOVAC: Mitropolit Joanikije održao pomen na mestu gde su SS zločinci poklali 522 Srba (FOTO)

M. S.

07. 06. 2021. u 19:41

NAROD se okupio da obleži tajnu svog postojanja u istoriji, da obeleži Svetle grobove, vekove koje je posvetio Hristu.

ПИВСКА ДОЛА ЈЕ МАЛИ ЈАСЕНОВАЦ: Митрополит Јоаникије одржао помен на месту где су СС злочинци поклали 522 Срба (ФОТО)

Foto: Željko Šapurić

Danas smo se sabrali ovde da čujemo Jevanđelje koje je bilo i ostalo i zauvek će biti jedino svetlo i putevoditelj svakome čoveku pa tako i pivskim mučenicima, jer oni nisu ni tada ni sada bili sami. Sabrali smo se ovde na znameniti dan, na treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na spomen Svetih novomučenika pivskih, da se pomolimo Bogu na ovome žrtvenome mestu. Pivska Dola su Hristova Golgota, Jasenovac, Kosovo i ostala žrtvena mesta srpskog roda.

 

Ovako je u ponedeljak Pivskim Dolima besedio novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorsko Joanikije, u mestu gde je 7. juna 1943. godine u masakru za sat vremena pobijeno 522 ljudi, među kojima i 109 dece. Oni su na najsvirepije načine likvidirani od nacista iz ozloglašene sedme SS "Princ Eugen" divizija u čijem sastavu su bili i brdska, 118 lovačka kao i 369 hrvatska divizija. Klanju Pivljana doprineli su i muslimanske ustaše iz Hercegovine i hrvatske ustaša.

- Mučenici velički gornjepolimski i mučenici pivski zbratimili su Pivu i Veliku i gornje Polimlje, ali sve njih zajedno proslavljamo sa mučenicima jasenovačkim i prebilovačkim i jadovinskim i kragujevačkim novomučenicima, a zbirno ime svih novomučenika srpskih je Jasenovac. Pivska Dola su zato mali Jasenovac, a narod koji rađa mučenike i svedoke Hristove vjere to je Hristov narod koji se sjedinjuje sa Hristom prolivanjem svoje nevine krvi. A u Pivi je prolivena nevina krv dece. Zločinačke SS divizije nemačke ovuda su prošle, a one su unajmile sve stare neprijatelje Pive i ovde su izvršile užasni zločin, genocid nad decom, ženama trudnicama, majkama, starcima i nad ostalim nevinim narodom u Pivi, među kojima je bilo i sveštenika, kazao je mitropolit Joanikije, koji je podsetio je na držanje igumana pivskog, dostojno svih njegovih prethodnika, kada su mu zločinci ponudili da spasi svoju glavu, on odbio i ostao sa svojim narodom i glavu položio.

Govoreći o novomučenicima pivskim posebno je pomenuo Jagliku Adžić i Sofiju Kandić, devojke koje su sačuvale čast i obraz, svoju i obraz Pive, jer se nisu predale mučiteljima, nego su žive uskočile u oganj.

- Budući da smo na ovom svetom mestu i da smo došli da se pomolimo na ovim svetim humkama, dužni smo da svima oprostimo. Nismo došli nikome da se svetimo nego da se spomenemo svetih mučenika i svetih žrtava koje nas preporađaju i sjedinjuju sa Hristom, da se oplemenimo i da svoja srca otvorimo i da ih učinimo stanom Boga živoga i da se u nas useli Božija milost, praveda, istina i dobrota i da se sa ovoga mesta širi i ljubav i uteha, da se držimo svojih korena i svojih svetinja - kazao je mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024