KRIVOKAPIĆU, PODNESI OSTAVKU: Koalicija "Za budućnost Crne Gore" uputila zahtev - Prekršio je obećanje dato narodu i Amfilohiju

M. Sekulović

01. 06. 2021. u 18:50

DANAS je u Podgorici održan sastanak predsednika stranaka koalicije “Za budućnost Crne Gore” koju u Skupštini predstavlja 26 poslanika, tačnije dve trećine parlamentarne većine, a tim povodom su se iz Demokratskog fronta obratili saopštenjem.

КРИВОКАПИЋУ, ПОДНЕСИ ОСТАВКУ: Коалиција За будућност Црне Горе упутила захтев - Прекршио је обећање дато народу и Амфилохију

Foto Arhiva Novosti

- Odustajanjem premijera Krivokapića da potpiše Temeljni sporazum sa SPC srušeni su osnovni principi naše koalicije. Time je premijer izneverio naše strpljenje i izgubio  našu podršku sve dok se obećano ne ispuni, i to bez odlaganja. Koalicija "Za budućnost Crne Gore" ima dužnost koja je iznad politike i iznad svakog interesa. Obavezni smo  da  poštujemo građane, da ih ne izneverimo, da ih sledimo i budemo izvršioci njihovih očekivanja - piše u saopštenju.

Iz Demokratskog fronta su saopštili da su duboko razočarani poslednjim političkim i politikanskim kalkulacijama premijera Zdravka Krivokapića kojima je, kako kažu, naneo veliku štetu onima koji su ga izabrali i koji su mu verovali. 

- Ustupili smo mu prvo mesto na našoj listi, pobedili smo i izabrali Vladu koju je on predložio bez bilo kakvih konsultacijama sa nama. Svesno smo postupali suprotno političkim zakonima modernih drustva sve iz vere i nade da je to čovek koji može da pogreši kao i svi mi, ali koji neće obmanuti, prevariti i okrenuti leđa svojima. Verovali smo da neće raditi sebično za sebe i one druge koji su poraženi na izborima.  Premijer je prekršio obećanje i datu reč građanima, Crkvi i blaženopočivšim mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu Irineju - navode iz DF.

Nepotpisivanje Temeljnog ugovora, neprikladan i neodgovoran odnos prema verujućim ljudima i SPC je najveći politički udarac našoj koaliciji od strane premijera, navode iz Demokratskog fronta, i dodaju da je očigledno da svako drugi; počev od manjih koalicionih partnera do činovnika pojedinih NVO imaju veći uticaj na Vladu od koalicije koja je sa dvotrećinskom većinom podržavamo.

- To je ne samo neprihvatljivo, nego je i ponižavajuće. Kada se potroši reč, izgubi poverenje i nekadašnja  skromnost zameni umišljenošću, ličnom veličinom i važnošću, onda narodu ne ostaje ništa drugo nego da ustane i kaže da ga tako, preko noći promenjen čovek više ne može predstavljati. Bilo bi prirodno da se Krivokapić zahvali svima nama, da zatraži oprost i od onih koji su ga preporučili i pokaže da je demokratija iznad svakog pojedinca, a parlamentarna volja predstavnika naroda zakon koji se mora postovati u svakoj prilici. Nažalost, plašimo se da se to neće desiti - saopštili su z DF.

Oni su zato pozvali partnere u parlamentarnoj većini da nezavisno od odgovora premijera Krivokapića, koji sa njima nije želeo da razgovara ni oko budžeta, potpišu precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti. 

- Nažalost, džentlmenski sporazum i data reč na kojima se uspostavila i izglasala Vlada Zdravka Krivokapića se u kontinuitetu kompromituje od strane premijera koji gotovo ništa nije uradio od onoga što je čvrsto obećao. Zbog toga moramo vlastitim potpisima  jasno i precizno svedočiti o preuzetim obavezama i međusobnim odnosima. Uvereni da tom poslu možemo odmah i savesno pristupiti, šaljemo čvrstu i odlučnu poruku naše snage da odbranimo tekovine avgustovske pobede naroda - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024