BANKARI JEDINI PROFITIRALI U KRIZI: Potrebna pomoć narodu, rate odložiti 90 dana

Z. Z.

27. 05. 2021. u 08:31

BANKARSKI sektor je jedini koji je u toku krize profitirao. Za dve godine oko 70 miliona evra.

БАНКАРИ ЈЕДИНИ ПРОФИТИРАЛИ У КРИЗИ: Потребна помоћ народу, рате одложити 90 дана

Parlamentarci će biti pred izazovom, Foto: D. Milovanović

U međuvremenu, zbog pandemije, za godinu i dva meseca je 22.000 ljudi ostalo bez posla, desetinama hiljada zaposlenih smanjene su zarade. Privreda je na aparatima. Zato je, kaže Raško Konjević iz SDP, neophodna pomoć banaka, tako da se građanima i privredi odloži otplata kredita tri, četiri, maksimalno šest meseci bez zaračunavanja zateznih kamata tokom moratorijuma.

Podršku takvom zakonu daje SNP. Predsednik Odbora za ekonomiju Vladimir Joković smatra da se primenom ne bi ugrozio finansijski sistem.

- Ovo je jedan human predlog. Znam da će podići buku oni koji su navikli na monopol i profit. Trebalo bi razmotriti da li bi rok od šest meseci mogao biti kraći, npr. tri meseca, kako se ne bi ugrozio bankarski sektor - rekao je Joković.

U Demokratskoj Crnoj Gori imaju dilemu, kako bi se odlaganje otplate rata odrazilo na banke. Danilo Šaranović pita da li bi za posledicu imalo povlačenje depozita.

- Naši građani su u ranijem periodu pokazali da u slučaju poremećaja na finansijskom tržištu odreaguju tako da povlače, u vidu stampeda, svoje uloge iz banaka - rekao je Šaranović.

Socijaldemokrate su predložile da se produži primena niže stope PDV-a za ugostiteljstvo, koja je utvrđena pre godinu, a važi do 1. avgusta. Nedopustivo je, kaže Boris Mugoša, da usred turističke sezone PDV bude uvećan sa sedam na 21 odsto za većinu ugostiteljskih objekata.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović navodi da bi se produženjem norme prekršile evropske direktive, te da se ne bi ostvarili prihodi projektovani u budžetu.

VRATITI ODUZETE MASLINjAKE

NA Odboru za ekonomiju većina članova podržala je Predlog zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine u uvali Valdanos, koji predviđa vraćanje zemljišta sa maslinjacima koje je oduzeto u januaru 1978. godine. Ostala je dilema da li su tadašnji vlasnici obeštećeni u vreme eksproprijacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba