TEZGE UZ KANAL I ŠTALE? Žitelji Surčina nezadovoljni izborom lokacije za pijacu (FOTO)

Š. MAROVIĆ

20. 04. 2021. u 11:40

NAJAVA opštinskih vlasti da bi u toku ove godine trebalo da počne izgradnja pijace u Surčinu izazvala je negodovanje građana Dubrovačke ulice.

ТЕЗГЕ УЗ КАНАЛ И ШТАЛЕ? Житељи Сурчина незадовољни избором локације за пијацу (ФОТО)

Foto: Š. Marović

Kako je meštanin Dragoljub Gajić istakao za "Novosti", nova tržnica je svakako potrebna, ali žitelji smatraju da na toj, lokaciji nije korisna iz nekoliko razloga. Takođe traže da se ispoštuje urbanistička procedura i sprovedu anketa i javna rasprava.

Objekat bi trebalo da nikne na uglu Krušedolske i Ulice braće Puhalović i koštaće 71.000.000 dinara. Žitelji Dubrovačke ulice smatraju da je lokacija malo "zabačena", tako da je manje dostupna velikom broju građana, a ovde ne postoji ni linija gradskog prevoza. Takođe, pored placa se nalazi kanal Šuganica, koji je zagađen, a i konjske štale, koje su na 50 metara.

Stanovnici Dubrovačke predlažu da se na toj lokaciji sagradi dečje obdanište i to po Montesori programu. Time bi bila omogućena saradnja sa ergelom, obezbeđena mogućnost da deca provedu deo vremena sa konjima, ali i da se napravi park i održi priroda oko kanala Šuganica, čime bi prostor dobio potreban kvalitet. Takođe, smatraju da je prihvatljivije rešenje da se buduća pijaca nalazi u blizini Nacionalnog stadiona.

- Parcele na kojima će se nalaziti tržnica, njih dvadeset, pripadale su PKB i otkupljene su pre desetak godina - ističe Gajić. - Njih je uzelo tadašnje rukovodstvo Surčina iz Demokratske stranke, a kasnije su prebačene na Opštinu. Svaka njiva ima oko sedam ari, tako da je ukupna površina oko 140 ari. Javni uvid održao se pre godinu dana i tada su parcele nasute. Zvali smo inspekciju i VP "Srbija vode", ali su nam odgovorili da zbog tadašnjeg vanrednog stanja ne mogu da izađu na teren i ustanove ko izvodi radove.

Foto: "Novosti"

Naš sagovornik ističe da je potrebno uraditi stručne analize ispplativosti pijace na tom području, ali i razgovarati sa građanima. Iako je 300 metara od zgrade Opštine, pijaca bi od strane Puhalovićeve ulice bila zatvorena zidovima bedema ergele koja se tu nalazi. Takođe, potrebna su ogromna infrastrukturna ulaganja za jedan tako složen projekat.

ZEMLjU KUPILI, PA DALI OPŠTINI

BIVŠI predsednik GO Surčin u dva mandata, Vojislav Janošević, kaže:

- Netačno je da je zemljište na kome će (možda) biti surčinska pijaca "uzelo" rukovodstvo DS u Surčinu pre "desetak godina", jer smo isto brat i ja kupili pre 24 godine (za 408.690,00 dinara koji su tada vredeli 73.000 maraka). Tačno je da smo ga poklonili (140 ari - na predlog brata Banislava) za izgradnju Doma zdravlja u Surčinu, na kraju 2008. godine, kada sam ja ispred DS-a (u koji sam učlanjen 1999. godine) izabran na drugi mandat predsednika Opštine Surčin.

Dakle, u trenutku "uzimanja" nisam bio ni član stranke, ni predsednik Opštine.

Kako smo saznali, 20 placeva koji su objedinjeni u jedan i spremni za gradnju pijace uknjiženi su pre desetak godina, dok pedesetak izbegličkih porodica još čeka da to bude urađeno sa njihovim parcelama.

Kako su istakli iz Opštine za naš list, urađeno je idejno rešenje nove pijace, a u toku je završna faza urbanističkog projekta. Posle toga sledi projekat za građevinsku dozvolu, nakon čega bi se otvorio tender za izvođača radova. Po projektu pijaca će imati 54 parking-mesta, a planiraju se čak 132 tezge, ali i 54 rashladne vitrine za meso i mlečne proizvode.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna