KROZ POTOK ĆE IĆI CEVI: Opština Grocka planira da zatvori fekalni kanal u Kaluđerici

J. DINČIĆ

08. 04. 2021. u 06:47

NEPRIJATNI mirisi i smrad koji godinama guše stanovnike gročanskog naselja Kaluđerica uskoro bi mogao da postane prošlost.

КРОЗ ПОТОК ЋЕ ИЋИ ЦЕВИ: Општина Гроцка планира да затвори фекални канал у Калуђерици

Foto P. Milošević

Plan čelnika opštine je da otvoreni fekali kanal, poznatiji kao Kaluđerački potok, uskoro bude zacevljen. U narednih 15 dana trebalo bi da bude završena kompletna dokumentacije, kako bi se do kraja godine, prema planovima sproveli radovi. Kolika će biti ukupna vrednost ovog posla, zasada nije poznato.

- Kaluđerički potok je dužine oko 800 metara i trenutno radimo na završetku potrebne dokumentacije da bi se pristupilo zacevljenju ovog kanala - rekao je Dragan Pantelić, predsednik opštine Grocka. - Nadamo se da ćemo do kraja godine dobiti mogućnost da deo fekalnih voda zacevimo i da sprečimo probleme koji nastaju na toj teritoriji Kaluđerice koja je veliko naselje.

CRPNE STANICE

BUDUĆIM planom je predviđeno da na teritoriji najvećeg naselja u opštini Grocka budu izgrađene dve crpne stanice.

Jedna dužine 540 metara, koja će se na glavni kolektor priključiti u blizini mosta preko reke Bolečice, kod dela naselja koji je poznatiji kao Elektroistok. U taj deo će se transportovati i vode iz severnog dela naselja Leštane.

Druga crpna stanica biće dužine 224 metra i na glavni kolektor će se priključivati kod odvajanja za Boleč, na kružnom putu.

Iako je tender za idejno rešenje kanalisanja gročanskog naselja raspisan pre tačno dve godine, do izgradnje planiranih 12 kilometara primarne i 105 sekundarne mreže, nije došlo. Zbog toga, slivno područje naselja i dalje gravitira ka Kaluđeričkom potoku, koji u najvećem delu svog toka nema formiranu katastasku parcelu, tako da spada u rečne tokove sa neuređenim koritom. Čisti se jedanput godišnje, uglavnom o trošku opštine, na različitim delovima toka, u zavisnosti od finansijskih sredstava.

Postojeća kanalizaciona mreža rađena je bez ikakve planske i projektne dokumentacije, finansirana sredstvima građana, te nije primljena na upravljanje i održavanje kod nadležnih komunalnih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće