KONKURS ZA IZGLED PRVE STANICE METROA DO MAJA: Marko Stojčić - "Građani će moći da iznose svoje predloge"

Novosti onlajn

14. 03. 2021. u 14:27

ARHITEKTONSKI konkurs za izgled prve stanice metro sistema biće raspisan u narednih šezdeset dana, rekao je gradski urbanista Marko Stojčić. Očekuje se i da se krajem leta, početkom jeseni, održi izložba gde će biti prikazan izgled tih stanica.

КОНКУРС ЗА ИЗГЛЕД ПРВЕ СТАНИЦЕ МЕТРОА ДО МАЈА: Марко Стојчић - Грађани ће моћи да износе своје предлоге

Foto: Novosti

- Ideja je da metro stanice budu svaka za sebe umetničko delo u arhitektonskom smislu i nešto što ne viđamo tako često u metro sistemima u svetu - naveo je gradski urbanista.

Poručio je da će biti održan i javni uvid u Plan generalne regulacije šinskog sistema koji če omogućiti građanima da podnesu sugestije, primedbe, na samu trasu kako metro sistema, tako i na trasu proširenja tramvajskog sistema i BG voza.

- Kad pričamo o prvoj liniji metroa, upravo na javnom uvidu građani će moći da vide sve tačne pozicije metro stanica - poručio je Stojčić.

Stojčić je naveo i da je već sada u toku postupak u kom projektant idejnog rešenja metro sistema u Beogradu kompanija Ežis ide na teren. U toku tog, kako kaže, postupka sagledavanja lokacije imaće nekoliko interakcija sa građanima na samoj trasi metroa gde će ih anketirati i prikupljati informacije u vezi sa njihovim potrebama.

Stojčić je poručio i da je show-room koji treba da bude postavljen na Trgu republike u pripremi i da će biti u narednih nekoliko meseci.

- I tu će građani moći da iznose svoje predloge i da ostavljaju komentare vezane za izgradnju metroa i svega što prati tu izgradnju.

U ovom trenutku su, navodi, poznate sve lokacije za stanice metro sistema za prvu liniju i drugu fazu prve linije, dok za drugu liniju postoje aproksimativne pozicije.

Stojčić je naveo da se pripremaju i ankete putem kojih će građani moći da se opredele za izgled vozova i enterijera.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista