VELIKO RATNO OSTRVO I ADA HUJA NEKADA NISU POSTOJALI: Na starim mapama ih nije bilo, potonule lađe su ih stvarale (FOTO)

Zoran NIKOLIĆ

07. 03. 2021. u 17:48

NA starim kartama Beograda, koje su najčešće pravili Austrijanci, pogled na Veliko Ratno Ostvo nije bio ni malo nalik ovom današnjem.

ВЕЛИКО РАТНО ОСТРВО И АДА ХУЈА НЕКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛИ: На старим мапама их није било, потонуле лађе су их стварале (ФОТО)

Foto Arhiva

Ostrvo koje danas predstavlja jedan od najvećih rezervata ptica na ovom podneblju nekada je bilo sastavljeno od nekoliko manjih celina. Tek protokom vekova ovaj deo stvorio je sasvim drugačiju celinu.

Slično je i sa Adom Hujom, ali i sa mnogim drugim adama u ovom delu Dunava i Save. Verovatno je da je slično i sa Smederevskom adom.

Dabome, reč "ada" je turska reč i označava rečno ostrvo.

Nastanak ovakvih mesta najčešće je bio vezan za potonuđe velikih brodova. Takva istorija je u Beogradu i njegovoj okolini bila više nego česta, još od rimskih vremena pa nadalje. Brojne bitke su definisale njegove reke. Takvi, žestoki vojni sukobi ostavljali su svoje tragove i na dnu beogradskih reka.

Kada bi olupina broda zalegla na rečno dno, počelo bi taloženje peska, nanosa i mulja koji su reke nanosile na njega. Par decenija kasnije počelo bi da izniče peščano ostrvo, na čijem vrhu bi uskoro počelo da poniče rastinje.

Nekoliko decenija, pa i vekova kasnije, eto ga ostrvo, koje bi uskoro počelo da deluje i stabilno i sve veće...

Tako će, recimo, Veliko Ratno Ostrvo biti prvi put zabeleženo na turskim mapama osvajanja grada još iz 1521. godine. Sigurno je da je tada imalo znatno skromnije dimenzije od ovih, današnjih.

PRE POLA VEKA BILO BEZ RASTINjA

VELIKO Ratno Ostrvo je bilo bez rastinja do pre pola veka, a pre rata znalo se da ga nabujale vode Dunava i Save potpuno potope, pa da ne bude vidljivo onim Beograđanima koji su živeli ovde pre Drugog svetskog rata.

Do tada ono nije bilo poznato.

Od tada se beogradski priobalni ambijent menja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju