SAVA CENTRU NOVI STATUS: Gotov nacrt odluke za stavljanje velelepne dvorane sa hotelom "Kraun plaza" pod zaštitu, obnova će početi u oktobru

M. STANOJKOVIĆ

06. 03. 2021. u 08:51

SAVA centar zajedno sa bivšim hotelom "Interkontinental", odnosno sadašnjim "Kraun plaza", trebalo bi ovog proleća napokon da bude proglašen za kulturno dobro.

САВА ЦЕНТРУ НОВИ СТАТУС: Готов нацрт одлуке за стављање велелепне дворане са хотелом Краун плаза под заштиту, обнова ће почети у октобру

Zdanje će biti prilagođeno kongresnom turizmu

Nacrt odluke Zavoda za zaštitu spomenika kulture već je urađen, a rekonstrukcija kongresne dvorane, koja je krajem prošle godine prodata "Delta holdingu", počeće nakon stavljanja pod zaštitu, u oktobru.

Predlog odluke o utvrđivanju Sava centra za spomenik kulture 31. decembra prošle godine dostavljen je iz Gradskog u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Predmet je u obradi i trebalo bi da u prvoj polovini marta meseca bude prosleđen Ministarstvu kulture i informisanja u dalju nadležnost - navode u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Obrazlažući svoju odluku, u Gradskom zavodu za zaštitu kulturnog nasleđa navode da Sava centar predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata, značajnih arhitektonskih vrednosti podignutih u Beogradu

- Sagrađen je između 1976. i 1977. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića. Razuđen kompleks čine četiri građevinske celine: Poslovna zgrada, Kongresno-koncertna dvorana, hotel "Beograd-Interkontinental" (danas "Kraun plaza") i Poslovna zgrada u dva nivoa koja povezuje prvi objekat sa hotelom. Predstavlja jedno od najoriginalnijih rešenja beogradske arhitekture nakon Drugog svetskog rata i sa hotelom "Beograd Interkontinental" predstavlja najveći kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar u Beogradu - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Prema najavama novog vlasnika, završetak radova na obnovi, koja će početi u oktobru, očekuje se za dve godine, krajem 2023. Najpre će biti obnovljena fasada. U celokupnu rekonstrukciju biće uloženo oko 80 miliona evra, iako je u uslovima prodaje bilo predviđeno minimum 50 miliona evra ulaganja.

Sve sale trebalo bi da budu prilagođene kongresnom turizmu, a da komercijalnog prostora ostane oko 16.000 kvadrata. Najsavremenija tehnologija krasiće dvoranu, a renoviranje će biti u skladu sa merama energetske efikasnosti.

PRODAT "DELTI" ZA 17,5 MILIONA EVRA

KONGRESNI prostor na Novom Beogradu prodat je u novembru prošle godine vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću za 17,5 miliona evra. Posle niza neuspelih tendera i spuštanja početne cene, koja je iznosila 27,4 miliona evra, kada nije bilo zainteresovanih ponuđača, vrednost Sava centar pala je na 21,5 miliona evra. Da bi, u poslednjem nadmetanju, dostigla i poslednju cenu od 17,5 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024