Beogradske priče: "Rađanje" Sava centra

Z. NIKOLIĆ

06. 02. 2021. u 11:33

Snimci ambijenta u kojem je ponikao kongresni "Sava centar" odnose se na period iz druge polovine sedamdesetih godina prošlog veka, kada je izgrađeno ovo značajno beogradsko zdanje.

Београдске приче: Рађање Сава центра

Foto: Arhiva novosti

Prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića, građevina je podinuta u periodu između 1976. i 1979. godine.

Bilo je to vreme kada su počele jasno da se oslikavaju konture današnjeg Novog Beograda. Već su bili podignuti blokovi uz ulicu Milentija Popovića, a prostor gde se sada prostire "Sava centar" još su činile bare i pesak koji su graditelji izvukli sa dna Save i Dunava.

Autoput kroz Beograd, delo Brane Jovina "zauzeo" je svoje mesto 1970. godine, pa je ova lokacija postala veoma atraktivna.

Uz most "Gazela", sve je nagoveštavalo veoma svetlu, beogradsku budućnost.

Foto: Arhiva novosti

Vreme kada su nastali ovi snimci pokazuje da novobeogradski Blok 19A, još nije postojao, a da ne govorimo o "Areni" i blokovima koji je danas okružuju. U to vreme još niko nije slutio da ćemo na ovo mesto postaviti ove značajne objekte.

BLOKOVI I ŠIFRE

Kako su graditelji već obeležili blokove pod nazivom "21", "22" i "23", Sava centar je zauzeo prostor koji je obeležen šifrom "Blok 19". Upravo stoga je današnji stambeni "Blok 19A" dobio takav naziv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)