GRADE NOVI DOM POSLE 50 GODINA: Počela priprema terena za budući đački smeštajni objekat pored Poljoprivredne škole u Krnjači

B. Borisavljević

02. 03. 2021. u 06:47

POSLE pola veka, u prestonici će biti izgrađen novi učenički dom. U toku su pripremni radovi za postavljanje kamena temeljca, pored Poljoprivredne škole "Beograd" u Krnjači.

ГРАДЕ НОВИ ДОМ  ПОСЛЕ 50 ГОДИНА: Почела припрема терена за будући ђачки смештајни објекат поред Пољопривредне школе у Крњачи

Foto Z. Jovanović

Dom u Padinskoj skeli, u kome sada borave deca iz unutrašnjosti, biće zatvoren. Kako saznajemo u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zgrada novog doma je projektovana tako da se obezbede visoki standardi za boravak, ishranu, učenje i dnevne aktivnosti učenika.

Pored soba za smeštaj učenika, u sklopu objekta će biti upravni blok, biblioteka, dnevni boravak, kuhinja, restoran, magacini, perionica, ekonomski blok, lift i drugi neophodni sadržaji koji su prilagođeni i za korišćenje osoba sa invaliditetom.

- Bruto površina objekta je 3.396 metara kvadratnih, neto površine 2.961 kvadrata, kapaciteta je za 111 korisnika, od kojih četiri sa invaliditetom - navode u ministarstvu.

MODERNO Budući izgled doma za učenike, Foto Privatna arhiva

 

- Ispred zgrade biće slobodna površina kao prostor za okupljanje učenika, a sa zadnje strane objekta je predviđen sportski teren. U kompleksu se osim zgrade same škole nalaze i pomoćni objekti, kao i površine sa zasadima za potrebe praktične nastave učenika. Izgradnjom objekta doma za smeštaj korisnika, učenika srednje Poljoprivredne škole PK "Beograd", kompleks će se upotpuniti sa funkcionalnim sadržajima koji su školi nedostajali.

Mesečno do 5.500, hrana 140 dinara

U prestonici postoji devet učeničkih domova, čiji su smeštajni kapaciteti oko 2.500 mesta. Mesečna "zakupnina" sa "punim pansionom", zavisi od kategorije doma i kreće se od 4.500 i 5.500 dinara. Za ishranu dnevno treba izdvojiti oko 140 dinara. Interesovanje za smeštaj u učeničkim domovima je veliko, a mesta uglavnom popune odlični učenici.

Poljoprivrednu školu sa domom učenika osnovao je Upravni odbor Poljoprivrednog kombinata "Beograd" 1965. godine, sa ciljem da obezbedi školovani kadar za svoje pogone i gazdinstva. Ustanova je do 1978. bila sastavni deo korporacije sa sedištem u Padinskoj skeli. U međuvremenu je izmeštena u Krnjaču, a učenički dom je ostao u Skeli.

- Dom se nalazi u zgradi koja je prvobitno bila namenjena za kolektivni smeštaj sezonskih radnika a vlasnik je PKB - ističu u nadležnom ministarstvu.

- Kapacitet je 125 učenika. Sobe su male i neuslovne, hodnici izuzetno uski. Toaletni čvorovi su zajednički, ima ih četiri. Prosečno, 30 učenika koristi jedan toaletni čvor. Nikakva adaptacija na objektu nije moguća kojom bi se stvorili kvalitetni uslovi za smeštaj, ishranu i vaspitni rad, a udaljenost od škole i grada predstavlja veliki problem korisnicima.

Investitor radova je Ministarstvo prosvete, a finansijer je Banka za razvoj Saveta Evrope.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

MARIĆ, BIKOVIĆ, KOSTIĆ... Koliko su visoki naši glumci?