PACIJENTI PRAVE BUKU PO HODNICIMA: Stanari se žale na gužvu ispred čekaonica ordinacija u zgradama

M. STANOJKOVIĆ

22. 02. 2021. u 09:50

ZAKUPCI lokala u stambenim zgradama za različite delatnosti odavno su na dnevnom redu sastanaka stanara i upravnika kada remete kućni red.

ПАЦИЈЕНТИ ПРАВЕ БУКУ ПО ХОДНИЦИМА: Станари се жале на гужву испред чекаоница ординација у зградама

Foto Privatna arhiva

Odnedavno toj listi pridodate su i privatne ordinacije, jer zbog trenutne epidemiološke situacije, strahuju zbog gužvi koje se stvaraju po čekaonicama, odnosno hodnicima višespratnica.

Za otvaranje ordinacije u stambenim zgradama nije neophodna saglasnost stanara. Ipak, ukoliko se stanari požale na buku ili preveliku red u hodnicima, upravnicima može da bude alarm za poziv inspekciji. Nedavno su stanari jedne zgrade na Vračaru upravniku žalili na red koji se formirao duž hodnika ispred jedne stomatološke ordinacije.

- Stvarala se ogromna gužva. Sve vreme su telefonirali, pravili gužvu i nisu nosili maske. A sve u vreme korone - žalili su se stanari.

PROBLEM I IZDAVANjE APARTMANA

PREMA iskustvima profesionalnih upravnika, u vrhu liste žalbi stanara pored ordinacija su i apartmani. Stanari se žale na buku koju proizvode gosti stanova na dan, kao i na nebrigu vlasnika apartmana koji u zajedničke prostorije retko ulažu.

Na žalbe, vlasnik ordinacije odgovorio je da epidemiološke mere poštuje unutar ordinacije, da za dešavanja ispred, nije nadležan. Ipak, primedbu je uvažio, pa je ispred ordinacije zalepio da moli pacijente da na svoj red čekaju ispred zgrade.

- Kada je reč o ovakvim situacijama, upravnik može da pozove komunalnu inspekciju, jer su zbog epidemiološke situacije zabranjena okupljanja u zajedničkim prostorijama zgrade - kaže Ljubiša Banovački, predsednik profesionalnih upravnika Beograda.

Foto Privatna arhiva

- Za mere u ordinacijama nadležna je sanitarna inspekcija, ali komunalna može da reaguje na pritužbe za remećenje reda i mera u ulazu. Ipak, morala bi da izađe odmah po prijavi, kako bi zatekla spornu situaciju.

Iako zbog pandemije, stanari popreko gledaju na pacijente koji im se vrzmaju po hodnicima zgrade, iskustva profesionalnih upravnika sa vlasnicima ordinacija u redovnim situacijama umeju da budu i pozitivna.

- U velikom broju zgrada gde posluju laboratorije, stomatološke, ginekološke i druge ordinacije, vlasnici ulažu u održavanje zgrade - kaže Banovački.

- Tako recimo, o svom trošku okreče ceo sprat. U jednom ulazu smo imali situaciju da su promenili celokupnu rasvetu u zgradi, jer je njima u interesu da zgrada bude osvetljena. Na Terazijama imamo zgradu gde ordinacija plaća celokupni mesečni iznos za održavanje lifta, jer u suprotnom ako se pokvari, niko ne bi hteo da se popne do njihove ordinacije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!