KONAČNO REŠENJE ZA BUKU IZ KAFIĆA: Komunalci će kažnjavati na licu mesta, građani će moći mirno da spavaju

S. VIDAČKOVIĆ

19. 09. 2020. u 08:55

NOVO rukovodstvo Opštine Stari grad u narednom periodu suočiće se sa rešavanjem problema koja se tiču komunalnog reda na teritoriji ove lokalne samouprave, a pristupiće se i izgradnji linijskog parka, te rekonstrukciji Trga Nikole Pašića i Čumićevog sokačeta.

КОНАЧНО РЕШЕЊЕ ЗА БУКУ ИЗ КАФИЋА: Комуналци ће кажњавати на лицу места, грађани ће моћи мирно да спавају

foto D. Pozderović

Problem sa bukom koja dolazi iz ugostiteljskih objekata često narušava san žitelja. U narednom periodu mir i tišina "u sitne sate" biće uobičajeni na Starom gradu.

- Najkasnije do 1. juna sledeće godine imaćemo potpuno novi sistem, u kojem će svaki komunalni milicionar i komunalni inspektor moći meračem buke na licu mesta da kazni sve one koji emituju buku veću od dozvoljene. Trenutno radimo akustične zone na teritoriji grada, gde se prvo mere izvori buke, a isto se odnosi i na paru i mirise.

TEŠKA FINANSIJSKA SITUACIJA

OPŠTINA Stari grad nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji, najtežoj u poređenju sa ostalim opštinama, rekao je Vesić.

- Opština Stari grad već dva meseca pozajamljuje novac kako bi mogla da isplati zaposlenima plate, jer je novac potrošen na druge projekte, a bez pomoći Grada ne bi bila u stanju da do kraja godine isplaćuje ni zarade zaposlenima. To je pokazatelj kako se doskorašnje rukovodstvo ove opštine odnosilo prema javnim finansijama. Grad Beograd će zbog toga pomoći Opštini Stari grad da isplati zaposlenima plate, ali i da ima sredstva za funkcionisanje.

Pored toga, kao Grad usvojićemo pravila o tome šta moraju da imaju kao zaštitu od buke lokali koji žele da emituju muziku, tako da u narednih nekoliko godina nijedan lokal koji nema zaštitu od buke neće moći da emituje muziku posle vremena koje je određeno za to - ovo je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom posete opštini, rekavši da je Stari grad veoma važan deo Beograda na čijoj se teritoriji realizuju projekti važni za prestonicu i Srbiju.

- Definisali smo neke od projekata koji će u narednom periodu biti realizovani, počev od linijskog parka, dela trase metroa koji će prolaziti ispod ove opštine, ali i početka izgradnje dveju podzemnim garaža, u Fruškogorskoj i Vlajkovićevoj ulici. Tokom narednih godina biće urađena rekonstrukcija Bajlonijeve pijace, koja uključuje i izgradnju podzemne garaže. Njihovom izgradnjom, opština će u narednim godinama dobiti oko 3.000 novih parking-mesta, ne računajući garažu na Trgu republike koja će moći da primi oko 1.000 vozila - najavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, planirano je da posle rekonstrukcije, Trg Nikole Pašića bude povezan sa Bezistanom, a da Čumićevo sokače postane zona za umetnike. Kada je reč o buci, Vesić je rekao da Grad inicira izmene Zakona o buci i izmene Zakona o komunalnoj miliciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?