OBNOVIĆE MUZEJ VAJARA SKULPUTRA "IGRALI SE KONJI VRANI": Tražiće sredstva za rekonstrukciju legata umetnika Tome Rosandića

S.V.

03. 02. 2021. u 16:52

MUZEJ vajara Tome Rosandića na Senjaku, autora skulptura "Igrali se konji vrani" koje krase ulaz u Narodnu skupštinu Srbije, trebalo bi da bude obnovljen.

ОБНОВИЋЕ МУЗЕЈ ВАЈАРА СКУЛПУТРА ИГРАЛИ СЕ КОЊИ ВРАНИ: Тражиће средства за реконструкцију легата уметника Томе Росандића

Foto: Milena Anđela

Kako je "Novostima" rečeno iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, ova ustanova apliciraće za potrebna sredstva projektovanja na konkurs Ministarstva kulture i informisanja. Ukoliko dobije sredstva, Zavod će pristupiti svim daljim zakonskim procedurama.

Toma Rosandić rođen je 1878.godine u Splitu kao Tomazo Vinčenco. U Beograd se doselio 1921.godine.  Bio je profesor Umetničke škole u Beogradu, i jedan od osnivača i prvi rektor Umetničke akademije. Kao pravi član Srpske kraljevske akademije (Akademije umetnosti) postao je 2. marta 1946. Redovni je član Srpske akademije nauka (Odeljenja likovne i muzičke umetnosti) postao je 22. marta 1948.

Od 1929.godine živeo je i stvarao u ulici Ljube Jovanovića 3 u beogradskom naselju Senjak. Za svoga života zaveštao je legat Beogradu, u kome se od 1963. godine nalazi Muzej Tome Rosandića sa autentičnim nameštajem i ličnim dokumentima. Taj objekat je sada u veoma lošem stanju, te je rekonstrukcija neophodna.

Prema navodima istoričarke umetnosti Milje Stijović U doktoratu „Muzej Tome Rosandića“ naveden je podatak da je, prvobitna ideja Vlade Kraljevine Jugoslavije bila da se ispred ulaza Narodne skupštine u Beogradu postave dva lava od bronze. Međutim nakon pisma Lojza Dolinara upućenom Predsedništvu Narodne skupštine, koji je u njemu naveo kako bi bilo „mnogo pogodnije ako se na ulaz stave dva konja sa jahačem – koji bi predstavljali izvesnu ideju mnogo bližu našem narodu no lavovi”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri