UDRUŽENJE IZ PANČEVA TVRDI: U planu je da u bivšoj staklari bude više amonijum-nitrata nego što je bilo u Bejrutu

A. V. V.

02. 02. 2021. u 16:52

UDRUŽENjE građana "Pančevo nije rupa" upozorilo je u planu da se u bivšoj staklari u Pančevu skladišti 4.393,75 tona amonijum-nitrata, što je za 1,6 puta veće količina nego što je bilo u Bejrutu, gde je eksplodiralo skladište u luci sa 2.750 tona amonijum-nitrata! Predstavnici ovog udruženja iz grada na Tamišu, kažu da veliku količinu ove opasne materije u nekadašnjoj industriji stakla treba da skladišti jedna firma iz Novog Sada.

УДРУЖЕЊЕ ИЗ ПАНЧЕВА ТВРДИ: У плану је да у бившој стаклари буде више амонијум-нитрата него што је било у Бејруту

Privatna arhiva

Miša Sekulić, predsednik ovog udruženja, istakao je, za naš list, da se oni boje da bi zbog mogućeg odlaganja tolike količine amonijum-nitrata mogla da se dogodi eksplozija poput prošlogodišnje u Bejrutu!

Pomenuti podaci nalaze se u rešenju koje je doneo Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine na zahtev firme koja materijal skladišti. Predstavnici pančevačkog udruženja su na ovo rešenje uložili žalbu. Sekulović je u ime asocijacije pozvao gradske institucije, druga udruženja i građane da se ujedne u borbi protiv skladištenja amonijum-nitrata i drugih opasnih materija u prostorijama bivše staklare u Pančevu.

- Apsolutno svi Pančevci moraju biti jedinstveni u ovoj borbi jer će posledice biti iste za svakog Pančevca ukoliko se dogodi akcident. Ja ne tvrdim da će do toga doći, ali postoji ozbiljna šansa, dok se u rešenju to ozbiljno ne spominje. Zaista sramotno da pokrajinski sekretarijat izostavlja tako važnu činjenicu. - ocenjuje Sekulić.

Naš sagovornik tvrdi da su osim Udruženja "Pančevo nije rupa", žalbu na rešenje Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine uložili i udruženje "Zeleni most", kao i veliki broj građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju