VELIKI broj građana okupio se na Savskom trgu gde će u 20 časova početi ceremonija otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji.

Komentari (5)

baunti

27.01.2021. 20:13

Začetnik naše države je prvi srpski car iz dinastije Drvenović koja je poslije prerasla u dinastije Vlastimirović, a ustoličen je 493. godine u Kotoru. Stefan Nemanja je začetnik 4. srpske dinastije za čije vrijeme je Srbija doživjela svoje zlatno doba. Srbija je postojala po tim imenom 8 vijekova prije toga! Svejedno, to ne umanjuje ulogu Stefana Nemanje kao vladara i kao bitne ličnosti iz naše istorije, i bilo je krajnje vrijeme da mu dignemo spomenik. To bi trebalo učiniti i sa Kraljem Milutinom, kao i Carem Dušanom. Hvala na objavi komentara.

Nebojša

27.01.2021. 23:00

Sramno bezobrazno je protestvovati protiv ovakvog spomenika Stefanu Nemanji i uredjenja Savskog trga. Da se ja pitam, spomenik bi bio te visine da bude u ravni sa hramom Svetog Save. A ko se buni? Neostvareni, isfrustrirani likovi. Sto se tice cene, tajna je bila i ugovor sa FIATom vredan nekoloko stotina miliona evra i jos uvek je tajna. Sasvim logicno je da je vajar trazio da to bude tajna zbog sledecih ugovaranja, pogotovo ako je dao nizu cenu nego na drugim mestima. Ne vidim ni jedan razlog da se ljudi bune zbog velicine, jer s obzirom na znacaj veoma je mali. Kako se ne bunite za velicinu kipa Slobode, za Ajfelov toranj i za mnoge druge velicanstvene spomenike, kako oni nisu veliki.

Vs

28.01.2021. 01:35

@Nebojša - Sta ima da de budnimo za strane spomenike??? A ko mu je stavio mac umesto krsta, to me zanima? U prototipu spomenika Nemanja drzi krst u ruci a ne mac?

Selekom

28.01.2021. 18:23

@Vs - Heraldički je ispravno"mač". Mač stoji u odbrambenom položaju a ne u "agresivno" pruženom. Krst bi heraldički odgovarao njegovom sinu Rastku( Svetom Savi). Po meni potpuno ispravno kao što je i u redu da se "ocu nacije" konačno podigne spomenik.