SELIDBA STANARA 2022. GODINE? Epidemija znatno usporila planove za prenamenu kompleksa šećerane u Radničkoj ulici na Čukarici

G. NOVAKOVIĆ

24. 11. 2020. u 11:11

STATUS stanara iz Radničke ulice, koji žive u zgradama u okviru kompleksa Šećerane, još nije definisan. Kako kaže za "Novosti" gradski urbanista Marko Stojčić, najrealnije rešenje jeste da žitelji ovog dela Čukarice budu iseljeni, budući da će prostor nekadašnje fabrike postati javan, odnosno kulturni centar. Gde će biti nova adresa vlasnika osamdesetak stanova zasad nije izvesno, ali opcije se razmatraju.

СЕЛИДБА СТАНАРА 2022. ГОДИНЕ? Епидемија знатно успорила планове за пренамену комплекса шећеране у Радничкој улици на Чукарици

Žitelji ovog dela grada trebalo bi da budu raseljeni

Prema Stojčićevim rečima, ova godina je vanredna pa se tako i sa konkretnim planovima usporilo kada je reč o kompleksu Šećerane. Ova lokacija biće definisana precizno kada se usvoji Plan detaljne regulacije, a to se očekuje u decembru naredne godine.

- Nekoliko je paralelnih aktivnosti - kaže Stojčić. - Prvi korak i preduslov za sve ostalo jeste da se obezbede novi stanovi, ili da se omogući obeštećenje žiteljima, kao u svim slučajevima eksproprijacije zemljišta. Na taj način biće čista imovinsko-pravna situacija. To je najrealnija mogućnost.

Kako kaže gradski urbanista, pre 2022. godine raseljavanja neće biti. Za izgradnju novih stanova, koji će biti za ovu namenu, dokumentacija bi trebalo da se usvoji u prvoj polovini sledeće godine. Lokacije koje se zasad razmatraju ovim povodom su Makiško polje i naselje iza Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu. Tek onda bi moglo da se uđe u rekonstrukciju fabričkog kompleksa i kulturnu prenamenu.

Podsetimo, sredinom marta ove godine uozbiljilo se sa razmatranjima mogućnosti žitelja Radničke. Tada je Marko Stojčić najavio da će do maja imati odgovore na sva pitanja. Ipak, epidemiološka situacija produžila je rok.

Kompleks čukaričke Šećerane ima status spomenika kulture. Prostor stoga može samo da se obnovi, a više od 12 hektara na kojima se fabrika prostire idealno je za kreativnu industriju i kulturne sadržaje.

GRAD PREUZIMA POZORIŠTE

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić ponovo je otvorio ovu temu prošle nedelje, kada je najavio da će Grad preuzeti osnivačka prava nad pozorištem KPGT Ljubiše Ristića, koji se nalazi baš u okviru predmetnog kompleksa.

- Grad će otkupiti Šećeranu, a potom će zgrade koje se tu nalaze biti rekonstruisane prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tako će ovaj, nekada industrijski objekat postati novi kulturni centar našeg grada a najvažniji sadržaj će biti upravo KPGT - objasnio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)