OSTAJE SPOMENIK ROMIMA: Stopirano rušenje prostorija Udruženja beogradskih cigana na Zvezdari

J. D.

21. 11. 2020. u 13:31

SPOMENIK Romima koji su stradali u Prvom svetskom ratu, kao i prostorije Udruženja beogradskih Cigana - svečara Tetkice Bibije, neće biti srušeni.

ОСТАЈЕ СПОМЕНИК РОМИМА: Стопирано рушење просторија Удружења београдских цигана на Звездари

Foto Beoinfo

Iako je bilo reči da su investitori otkupili plac u Ulici gospodara Vučića 49 na Zvezdari, gradske vlasti su dale obećanje da će se ovaj objekat sačuvati.

Ovim povodom juče je sa predstavnicima udruženja zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao sastanak.

- Siguran sam da je u pitanju greška i sada je na nama da tu grešku zajednički ispravimo - rekao je Vesić. - Grad je juče na lice mesta uputio građevinsku inspekciju koja je obustavila rušenje, jer investitor nije imao pravo ni dozvolu za takvu vrstu radova.

MUZEJ

PLANIRANO je da Grad, zajedno sa Nacionalnim savetom Roma, inicira ideju da Romi u Beogradu dobiju svoj muzej. To će biti mesto gde će se negovati romska kultura, čuvati uspomene na muziku, običaje.

Osim toga, Zavod za zaštitu spomenika kulture pokrenuo je proces stavljanja u prethodnu zaštitu ovog prostora, što će sprečiti bilo kakvu dalju gradnju. U međuvremenu, Planom generalne regulacije javnih prostora biće predloženo da se ovaj prostor proglasi javnim.

Zatim će se sa Nacionalnim savetom Roma i Udruženjem beogradskih Cigana - svečara Tetkice Bibije, kao i ostalim romskim udruženjima koja su zainteresovana, osmisliti projekat restauracije čitavog prostora i spomenika kako bi ovaj deo postao jedinstven prostor namenjen Romima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)